Проверка на чистотата на водата по Черноморието установи нещо интересно (ВИДЕО)

море

Отново проверяват чиста ли е водата по Черноморието. Съвместната проверка беше извършена от инспектори на РЗИ-Бургас и Асоциация „Активни потребители”. Преди седмица проучване на Софийския университет и асоциацията показа, че при 7 от 11 плажа по Южното Черноморие има замърсяване. Най-сериозни бяха отклоненията във водата пред Попския плаж край Царево, където според данни на проучването отклонението беше 41 над нормата. Затова днес и проверката започна именно от там.

Съвместната проверка беше организирана след спора между „Активни потребители”, които изнесоха стряскащите данни, и Регионалната здравна инспекция в Бургас, която твърди, че отклонения в качеството на водата няма.

„Същото РЗИ в продължение на 13 години е давало слаби оценки от този плаж. Изведнъж преди 2 г. тези оценки стават отлични. Т.е. този плаж става кристално чист, а нищо не се е променило. Местните знаят, че няма нова пречиствателна станция .Как тогава? Те противоречат сами на себе си”, заяви микробиологът д-р Сергей Иванов, СУ.

На проверката за РЗИ дойде лично началникът на отдел „Санитарна микробиология”, който взема и изследва пробите на всичките плажове, които „Активни потребители” са тествали.

„Отговарям лично за начина на пробонабиране. Преди няколко дни, пробите които взехме от тук, за мое учудване, визуално не беше добре водата, обаче излязоха пак под 250 моментната проба, а това е отлично качество”, заяви д-р Павел Харизанов, РЗИ-Бургас.

От РЗИ уверяват, че в периода, в който от „Активни потребители” са изследвали водата, специално на Попския плаж те също са вземали проби, които били в норма. Изследванията на здравните власти били правени в акредитирана лаборатория.

„Ние сме Софийски университет, не сме длъжни да сме акредитирани”, заяви д-р Сергей Иванов.

Преди вземането на пробите възникна спор между двете страни по кой метод да се изследва пробата на морската вода.

И въпреки спора, и РЗИ, и „Активни потребители” взеха вода за своето изследване. Пробите на здравната инспекция в Бургас ще са готови в сряда, а на Софийския университет в четвъртък.