Лора Христова: Не съм очаквала 3 златни медала от световното

852b95be1_leten27_8

България завърши на първо място в класирането по медали на Световно първенство по летен биатлон в словашкия център Брезно-Осърбле. Това стана факт, след като 20-годишната Лора Христова завоюва три златни отличия при девойките – в суперспринта, в спринта и вчера в преследването. Бронз в спринта взе Валентина Димитрова.

Лора Христова е от Троян, доскоро беше състезателка от клуб „Аякс“, а вече е студентка в НСА. Нейни треньори са Цветан Цочев и Момчил Кинов.

„Със сигурност не очаквах това, но гледам да стартирам без очаквания, за да няма после разочарования и съм много щастлива от успеха, който постигнах. Да знаех, че съм подготвена. Тренирах усилено преди това състезание и се надявах на резултати, разбира се, но не съм очаквала три златни медала. Най-трудно ми беше на преследването, защото след последната стрелба излязох на 17 секунди след първата и беше много трудно за мен да я настигна по финалната обиколка, но дадох всичко от себе си и се получи“, каза Христова в интервю за БНР.

„Определено има над какво да работя – над стрелбата ми от положение прав, защото там правя повече грешки, но като цяло не мога да кажа, че стрелбата е по-важно или бягането е по-важно, двете вървят ръка за ръка и са важни компоненти. Не мисля, че може да се получи без едното“, добави тя.

Христова разказа още за подготовката, за целите си и за опита, които трупа покрай Владимир Илиев и Милена Тодорова.

„Състезанията започват през зимата, дотогава ни предстоят лагери. Постоянно сме на подготовка в чужбина. През лятото правим повече обемни тренировки, които дават основата за скоростните, които предстоят малко преди началото на сезона. Лично моите цели са по-добро представя и надграждане от предишния сезон. Това е всичко. Сега имаме почивка около седмица, след това отново заминаваме на лагери. Ние сме на целогодишна подготовка. Имаме време за глътка въздух между лагерите, но то не е много. С такива отлични спортисти е много по-лесно, гледаш какво правят те и правиш същото, както се казва. Давали са ми насоки и е хубава мотивация да гледаме техните успехи. Надявам се и целият отбор да успее да просперира“, каза още биатлонистката.