Само в 7DniSofia.bg

Васил Божков е пътник! Извадиха данни от компютъра му! Искал да изсипе милиарди в Крим

7 Dni Sofia28.08.2023
васил божков

Въпреки че няма общо с хазартното дело, прокурор Ангел Кънев използва руската връзка отпреди десетина години на Васил Божков с актуалния днес покойник Евгений Пригожин, за да убеди съда, че бизнесменът трябва да остане за постоянно в ареста.

Божков е имал преки отношения с руски граждани, като болшинството от тях са свързани с офшорна компания, която пък има общо с обвиняемия по делото Георги Попов. Структурирал е хазартни дружества със значителен финансов капитал, регистрирал е хазартна дейност в Република Грузия, разказа прокурор Кънев в залата и допълни, че Молдова също разследва фирми на Божков за престъпления.

Самият бизнесмен, който попадна и в списъка “Магнитски”, поддържал контакти с няколко руснаци от санкционния списък на ЕС – загиналия в самолетна катастрофа собственик на частната армия “Вагнер” Евгений Пригожин, олигарха Игор Сечин, синът на шефа на “Роснефт” Алексей Гарбер и Адам Милкер.

Разбра се, че “руските връзки” са част от класифицирана информация – кореспонденция на Божков с Пригожин от 2014 г., когато българинът поздравил Руската федерация с анексирането на Крим и пожелал да инвестира там.

От изявлението на прокурора в залата стана ясно, че Божков притежава 51% от хазартна фирма в Крим, която била директно свързана с Евгений Пригожин.