Причината – разрастващия се пожар, задимяване на част от територията на общината, както и поради опасност от обгазяване на населените места, като се застрашава живота и здравето на  населението.

Два хеликоптера от сутринта помагат по въздух, в опит да бъде потушен пожарът, пише БТА. За щастие пламъците не са засегнали близките къщи. Границите на селото, в което живеят 60 души, били обезопасени. Наложило се да се търси помощ от областна администрация, след като огънят обхванал около 5 хил. декара площ.

По информация на Нова телевизия трима пожарникари са били обгазени. На място им е оказана медицинска помощ.

Около 6000 декара смесена гора е засегната от пожара в област Свиленград, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието. В борбата с огъня са се включили служители от държавните горски стопанства от Свиленград, Тополовград, Средец, Долно Ябълково и Твърдица, както и 10 високопроходими пожарни автомобила.

На място пристигна директорът на Александър Джартов ГД „Пожарна безопасност“, за да участва в работата на оперативния щаб на място. Освен екипите на огнеборците, на терен бяха изпратени и 30 военни.

„Овладян да, но не и локалиризан. След като спасихме селото, разпределяме вече екипите, които имаме на място, за да локализираме и загасим“, посочи Джартов.