Жена, родила и продала 5 деца: Дадох им по-голям шанс за хубав живот

882830

На 8 август на остров Крит бе разбит канал за трафик на бебета, при който властите задържаха четирима души за незаконни осиновявания, донорство на яйцеклетки, сурогатно майчинство и трафик на бебета. Сред експлоатираните жени са и българки. Зина, родила и продала 5 деца в Гърция смята, че им е дала по-голяма шанс за хубав живот.

От разследването на острова стана ясно, че търговията с новородени не е отшумяла, а напротив – мрежата става все по-голяма. Жените с български документи пък са били жители на Югоизточна България – Бургас, Камено, Айтос, Сливен и Варна.

Камено вече 20 години е инкубатор за чужди бебета. Сега бременни няма. Всички, които очакват бебета или даряват яйцеклетки, са в чужбина. Зина живее с двамата си сина в махалата в града.

„Родих ги в Атина. Предадох ги на една жена в такси и това беше. Там ще ги гледат по-добре, а тук е мизерия. През живота си съм раждала 7 пъти и имам 1 аборт”, споделя жената пред Нова телевизия.

За едно бебе организаторите разделяли между 15 и 30 хиляди евро, разказва Зина. В схемите със сурогатното майчинство част от печалбата отивала и при лекари. Голям брой от жените само дарявали яйцеклетки, което струвало около 1500 евро. Според българското законодателство сурогатното майчинство е забранено.

„В последните три години нямаме осъдени лица. Това беше в един по-ранен период, където имаше доста производства – около 20 на година. Тогава беше и бумът на трафикиране и на установяване на този вид престъпление”, коментира районният прокурор на Бургас Мария Маркова.