Тя намекна в БНТ кой ще издигне ГЕРБ за кмет и попита: Какво правим тогава с Васко от ДС?

7 Dni Sofia17.08.2023
payimage-592089

„Ако на местните избори в София хипотетично един срещу друг се изправят „детето на ДС“ Васил Терзиев и наследникът на хора, преследвани от ДС – Георги Георгиев, какъв ще е моралният избор на демократичната общност в столицата“, попита тази сутрин по БНТ журналистката Валерия Велева.

Според нея кандидатът на ПП-ДБ е промотиран като алтернатива на „модела ГЕРБ“, но излиза, че се предлага замяна с модела на „наследниците на ДС“ – как това ще се приеме от десните избиратели в най-големия град на изборите на 29 октомври.

„ГЕРБ още не са обявили кандидат и вероятно имат своите тактически причини. Но имат много силен и подготвен човек в лицето на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който в момента е на терен. И чийто произход е пълна противоположност на произхода на кандидата на ПП-ДБ и „Спаси София“, каза Велева с уговорката, че най-голямата партия още не е номинирала кандидат.

Според доц. Милен Любенов за съжаление дебатът за ДС миналото на Терзиев измества фокуса на кампанията. „Но това нямаше как да е по различен начин, след като се представя подобна кандидатура – това носи съответните рискове за формациите, които я издигат“, коментира той. И разви тезата, че за потенциални балотажи наесен вече трудно може да сработи анти-ГЕРБ вот, както е било на изборите през последните години, тъй като ПП-ДБ в момента им е коалиционен партньор.

„Виждаме, че ПП и ДБ на много места ще се явят с различни кандидати, което допълнително ще разколебае привържениците им и може да доведе до сигурна победа на представителите на ГЕРБ, затова трябва да се търсят други механизми за привличане на избиратели на балотажите“, каза Любенов.

Велева изрази учудване, че от 25-имата районни кадидат-кметове на ПП-ДБ в София само три са жени и попита дали това е демокртична и европейска практика. Тя обърна внимание, че Борис Бонев е обявил ГЕРБ за „враг“ в тези избори, което навявало спомени от болшевишките времена, когато политическият противник винаги  е бил сочен като враг.