До края на август няма да става за плаж

море, лято

Силни ветрове и големи вълни отблъснаха курортистите от родното Черноморие, пише „Флагман“.

Плажовете продължават да пустеят, а тенденцията е това да продължи до края на август, а след това нещата да се нормализират навсякъде. Така че, отпишете морето през август, ако сте планирали такова, просто няма да става за нищо.

Затова – наблегнете на септемврийската почивка по нашите морски ширини. До вчера водната маса се бунтуваше предимно на юг, където „затвориха“ плажовете, а червеният флаг гордо се вееше навсякъде от спасителните вишки. Е, днес нещата са такива и на север, където големи вълни заливат плажните ивици, а хората предпочитат да намерят друг вид занимания, вместо да седят на пясъка и да се чудят дали ще ги залее някоя вълна или не.

Разбира се, заведенията на плажа също понасят сериозен удар, тъй като също са празни, надявайки се на посещения в късните часове на деня.

Има места, на които до преди дни нямаше обособени спасителни постове, но сега вече ги има и тях – поради обясними причини. По един човек стои на своя пост, предимно в ролята на пъдар, за де предотврати някое идиотско хрумване на един или група смелчаги. Поне в работно време – от 8:00 до 18:00.
Може и да става за плаж някъде, но силният вятър и оскъдното слънце, които трудно си пробива път през гъстите облаци, надвиснали над родното Черноморие, допълнително слагат „ръчна спирачка“ на летовниците. От днес никъде не разрешават и на кайтсърфистите да се наслаждават на вятъра и вълните.

Местни жители разясняват, че тенденцията е след 5 август вятърът да се обръща и това да е едни от причините морето да не става за къпане и да е твърде бурно, пише Лупа. Затова съветват да се ходи из коруртите ни през юни, юли и септември.

„Просто пари на вятъра“, споделя Георги Киндеров – местен спасител, който от дълги години бди за реда на плажа. Той обърна внимание и на мъртвото вълнение, което е много характерно за тази част от сезона.

„За да няма интерпретации и спекулации с изказа – това, което наблюдавате от неделя насам, е ветрова вълна с висок бал и сила! След като падне ветровата вълна и морето привидно се укроти и утихне, енергията от нея остава под водата със същата сила и интензитет до пълното му притихване!

Тогава именно е мъртвото вълнение и опасността за плажуващите е голяма, защото привидно спокойното море без вълнение отгоре и видимо за нас, може да те завлече за секунди.

Обикновено е нужно от три до пет дни със силна ветрова вълна за да се образува така нареченото мъртво вълнение, което обикновено продължава около 2-3 дни. Бъдете внимателни и умни, просто е“, съветва Жоро.

Във вторник на доста плажове в страната беше невъзможно да се стои спокойно – дали заради вятъра, дали заради големите вълни, които връхлитат пясъка.

Варна, Шабла, Бяла, Обзор, Слънчев бряг и Свети Влас също се разбунтуваха и започнаха да правят компания на Равда, Несебър, „Хармани“ и Централният плаж в Созопол, Бургас, Поморие, Лозенец, Силистар, Черноморец, Крайморие, Синеморец, Атия и т.н.