Гордост за България! Пламена Миткова втора в Европа! Два сантиметра я разделиха от златото

пламена-миткова-1280x749

Новата звезда на пловдивската леката атлетика Пламена Миткова спечели сребърен медал в скока на дължина на Европейското първенство до 20 години в Йерусалим (Израел), предава Марица.

18-годишната състезателка на „Локомотив“ (Пд), която е световна шампионка във възрастовата група в дисциплината от Кали 2022, завърши на второ място във финала с изравнен личен резултат за сезона от 6.54 метра. Само 2 сантиметра разделиха Пламена от първото място, спечелено от ирландката Елизабет Ндуди с 6.56 метра. Фаул с няколко милиметра пък провали последния отличен опит на пловдивчанката, с който тя можеше да вземе златото.

Миткова, която не успя да направи пълноценна подготовка заради лечение на контузия на глезена на отскачащия ляв крак, направи три опита над 6.50 метра. Тя остана на 12 сантиметра от личния си рекорд от 6.66 метра, който постави при спечелването на титлата в Колумбия на 5 август миналата година.

Така Пламена донесе второ отличие за България от шампионата в Йерусалим след среброто на Божидар Саръбоюков в същата дисциплина при младежите.