И в Ямбол ще има пилон с българския трибагреник

880870

Издигнатият 55-метров пилон с националния флаг на хълм Боровец в Ямбол ще е бъде официално открит през септември. В момента се извършва благоустройство на пространството около него, съобщиха от пресцентъра на местната управа.

Оттам посочват, че това е най-високо издигнатото българско знаме в урбанизирана територия. Извършва се асфалтиране на пътя до пилона, ще има изграждане на вертикална планировка, парково осветление, парапет и чешма на площадката пред пилона.

Пилонът със знамето беше издигнат в началото на юли тази година, като голяма част от средствата бяха събрани от дарения. Кметът Валентин Ревански обяви кампанията на Националния празник 3-и март миналата година. Идеята на местната управа е да популяризира факта за „ямболската следа“ при създаването на първообраза на националния ни флаг – Браилското знаме.

Браилското знаме е ушито от 14-годишната Стилияна Параскевова, по идея на баща ѝ Иван Параскевов. Той се заселва в Браила с брат си през 1851 г. Напускат България и родния Ямбол поради опасността да бъдат арестувани от османските власти за свободолюбивия им дух, разказа д-р Стефан Бакърджиев, директор на Регионалния исторически музей в Ямбол.