Ген. Петров поиска главата на здравен шеф заради спешната помощ

Николай Петров

Здравният министър проф. Николай Петров ще поиска оставката на директора на Центъра за обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков. Причина за това е забавянето на стандарта за спешната помощ, което е попречило на реформата в този сектор и подобряване на услугите на спешните центрове и отделения. Това стана ясно от изказване на министър Петров по време на парламентарните питания в Народното събрание. Очаква се това да стане в началото на идната седмица, съобщава „Монитор“.

Освен това този национален център, в който работят 200 човека, е забавил и изъплнението на проекта за подобряване на лечението на спешните състояния, подчерта още министърът.

По думите му той можело да продължи, тъй като МЗ било направило всичко необходимо, но липсвал анализът от НЦООЗА. По тази причина здравното ведомство трябвало да вземат необлодимите данни от Националния статистически институт и да поръча подготвянето на документа на външни експерти.

27 са спешните центрове в страната, филиалите към тях са 176. В тях работят 7 113 души, като половината от тях са на възраснт между 35 и 55 години. 388 екипа возят болни със стари линейки4 . За последсно 50 автомобила са купени през 2013-2014 г., а апаратурата не е обновявана от 2009 година.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.