Само в 7DniSofia.bg

Денков: Време е всеки да поеме своята отговорност, за да пресечем настъплението на агресията

4978334701886843421

За съжаление, темата на деня не е добра. Днес за пореден път хората в България са гневни и имат основание, защото сме свидетели на поредното садистично действие, което е останало незабелязано от правосъдната система. Това каза в началото на днешното правителствено заседание премиерът акад. Николай Денков по повод случая с обезобразеното момиче от Стара Загора, предаде репортер на Novini.bg.

Шокиращо е както безразличието към чуждата болка от длъжностни лица, така и гласовете за подкрепа, макар и редки, към това престъпно деяние, които се появиха през последните дни, заяви Денков.

Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, за да пресечем настъплението на агресията и болката в нашия живот. Във връзка с това възлагам на министъра на правосъдието, министъра на вътрешните работи, министъра на труда и социалната политика и министъра на образованието и науката през следващата една седмица внимателно да прегледате това, което не работи във вашите системи и да предложите промени, с които да променим тази негативна тенденция. Моля ви да набележите и мерките, които не са само в областта на правителството, а засягат и другите институции, обърна се министър-председателят към министрите.

Очаквам силите на реда да използват сила само тогава, когато е абсолютно необходимо, а в останалото време да бъдат сила на доброто. Който не разбира разликата, няма място в системата на вътрешните работи. Това е, което зависи от правителството, добави Денков.

В допълнение, призовавам народните представители да приемат правилните закони, които защитават жертвите и не оставят вратички за измъкване на насилниците. Призовавам прокурорите и съдиите да използват правомощията си, за да защитават жертвите, а не насилниците, защото хората искат правосъдие, а не апатия и безразличие към човешката болка. Родители и учители – от вашия личен пример зависи какви ще израснат нашите деца. Училището е място колкото за образование, толкова и за възпитание. Една ваша добра постъпка, която децата ще запомнят за цял живот, значи много повече от десет урока по морал, посочи премиерът.

Обръщам се също към медиите и популярните личности в социалните мрежи – вие можете да помогнете много, като показвате доброто и красивото и не рекламирате насилието. Колеги политици, нямаме право да се възмущаваме от проявите на насилие, ако ние самите публично се държим като агресивни насилници. За жалост, напоследък това се случва много често. Нека и ние да дадем положителния пример, който се очаква от нас, каза още Николай Денков.