Очаква се поскъпване на пропан-бутана от 1 август

878535

Цените на горивата определено тръгват нагоре, но не стремглаво. Още от 1 август ще има повишение на цената на пропан-бутана, защото парламентът премахна нулевата ставка ДДС. Ръстът ще е в рамките на 20-22 стотинки на литър с ДДС. Поскъпването на петрола в международен план влияе цялостно на повишаване на цените на горивата. Това каза за „Твоят ден“ Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация.

Според него покачването на цените на горивата е закъсняло.

„То се дължи на ръста в цените на готовите продукти, плановите ремонти в рафинериите съвпаднаха с непредвидени проблеми. Това вдигна цените на бензина и дизела, а пазарът е много стресиран. Повишената консумация в Китай също обуславя ръста. Очакваме между 5 и 7% на продуктите“, заяви той.

По думите му концесията на „Росенец“ не се знае как ще повлияе на цените, но трудно ще се справим без рафинерия с доставките.

„Нямаме необходимата бройка вагони или цистерни, нито има изобилие на горива. В Румъния и Гърция производствените цени на горивата са с 20 стотинки над тези на „Лукойл“, без да се включва цената за доставка“, обясни Бенчев.