Само в 7DniSofia.bg

Кметът на Стара Загора призова жителите на града да изразят позицията си срещу насилието

878331

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров призова жителите на града да изразят позицията си срещу насилието в понеделник. В профила си във фейсбук Тодоров написа: „Пълна подкрепа за пострадалото момиче“.

„Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник, в 18:00 ч. да изразим своята позиция“, добави Тодоров.

Вчера от Апелативната прокуратура – Пловдив съобщиха, че на 27 юни в Районната прокуратура в Стара Загора е постъпило уведомление от Областната дирекция на МВР – Стара Загора за започнато досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 129, ал. 2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс с пострадало лице – 18-годишно момиче. „По случая веднага е започнало разследване под ръководството на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Стара Загора и разследващ орган от Първо районно управление на МВР – Стара Загора. Проведени са първоначални действия по разследването – оглед на местопроизшествие, претърсване и изземване, и освидетелстване на пострадалата“, съобщиха от прокуратурата.

На следващия ден на сочения за извършителя на деянието – 26-годишен мъж с инициали Г. Г., е било предявено постановление от Районната прокуратура в Стара Загора за привличането му в качеството на обвиняем за това, че на 26 юни е причинил средна телесна повреда на 18-годишното момиче.

С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемият е бил задържан за срок до 72 часа. На 1 юли прокурор е изготвил и внесъл за разглеждане в Районен съд – Стара Загора искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо обвиняемия Г. Г., съобщиха от прокуратурата.

Районният съд в града е уважил искането на прокуратурата и е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Г. Г. е обжалвал решението пред по-горна инстанция и на 5 юли, със свое окончателно определение, Окръжният съд е отменил определението на Районния съд, се казва в съобщението на държавното обвинение.

„Наблюдаващият прокурор е дал указания за изготвяне на допълнителна медицинска експертиза с оглед определяне вида и характера на причинената телесна повреда на пострадалата Д. М. След изготвяне на назначената допълнителна съдебномедицинска експертиза наблюдаващият прокурор ще прецени за вземане на адекватна мярка за неотклонение с оглед обществената опасност на извършеното престъпление и квалификацията на деянието“, посочиха от държавното обвинение.