Окончателно: НС прие бюджета на НЗОК

okonchatelno-ns-prie-byudzheta-nzok-464

Парламентът прие окончателно бюджета на НЗОК за 2023 г. Той предвижда разходи в системата за над 7 млрд. лева. С 910 млн. повече, отколкото през миналата година. Най-сериозно увеличение има за средствата, предвидени за профилактика.

Депутатите приеха към здравноосигурителните плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ, включително комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение да бъдат добавени 6 660 000 лв. Тези средства са предвидени за амбулаторната процедура диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства.

Народните представители приеха управителят на НЗОК, в срок от един месец от деня на обнародването на закона, да определи еднократно нов увеличен размер на индивидуалните основни заплати на служителите в НЗОК и РЗОК.

Спорът от среднощното заседание от обсъждането на държавния бюджет се прехвърли и при днешното обсъждане в пленарната зала. Снощи депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха повечето от данъчните предложения на финансовия министър Асен Василев, с които се очакваше в хазната да влязат повече приходи, предаде БГНЕС. Заради това Василев обяви, че вече не стои зад този бюджет. Днес лидерите на ГЕРБ-СДС и ДБ-ПП се срещнаха рано сутринта, за да изчистят проблемите около Държавния бюджет.

Според опозицията обаче така наречените малки бюджети разчитат на милиарди трансфери тъкмо от държавния бюджет.

На снощното заседание Делян Добрев от ГЕРБ-СДС обяви, че те не са поемали ангажименти да подкрепят различните предложения на финансовия министър.

Спорът от среднощното заседание от обсъждането на държавния бюджет се прехвърли и при днешното обсъждане на така наречените малки бюджети на ДОО и за здраве. Според БСП това, че Асен Василев се е отрекъл от този проект, всъщност поставя въпроса какво се приема днес.

„В ситуация сме държавният бюджет да е оспорен и вие тук си натискате копчета. Ще излезе Франкенщайн, от който ще настъпи хаос“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От ИТН разкритикуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, които снощи бяха против предложенията на Асен Василев, а днес си сменят позицията. „Днес Бойко Борисов им е набил канчетата, щото той е най-добрият финансист“, коментира Тошко Йорданов.