Само в 7DniSofia.bg

На монетата от 2 евро ще пише: „Боже, пази България“

877174

Управителният съвет на БНБ се обедини около идеята да бъде възпроизведен дизайнът на настоящите разменни монети, което ще осигури приемственост в използваните парични знаци и ще улесни припознаването на новата валута от българските граждани: Мадарският конник – на малките монети; Св. Иван Рилски – на монетата от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монетата от 2 евро“, съобщава управителят на БНБ Димитър Радев пред БТА.

Върху националната страна на българските евромонети се предвижда да бъде изписана на кирилица думата: „България“, както и думата „евро“ (за монетите от 1 и 2 евро) и „стотинка“, съответно „стотинки“ (за монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента).

Върху гурта на най-голямата монета от 2 евро се предвижда да бъде изписан текст на кирилица „БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“, което е в съответствие с българските исторически традиции в монетосеченето, допълва той.

Предстои изработването на художествените проекти, които ще бъдат внесени в Координационния съвет за подготовката на България за членство в еврозоната. След окончателното им одобрение, проектите ще бъдат представени на Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и страните членки от еврозоната.

Радев е убеден, че 1 януари 2025 г. остава реалистична дата за приемането на България в еврозоната, „ако правим правилните неща и изпълним необходимите условия с фокус върху инфлацията“. БНБ банковият сектор ще бъдат готови за въвеждането на еврото далеч преди крайния срок – уверява той.