Шест университета от Бръшляновата лига искат наш отличник

resize_resize_smg

За поредна година Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“(СМГ) е с най-висок минимален бал за прием на ученици от осми клас в първото класиране в София и може би това е така вече от осем-девет години, каза в интервю за БТА директорът на училището д-р Антоан Тонев.

От Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град съобщиха вчера, че Софийската математическа гимназия отново е с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата – 484,550 точки от максимум 500 точки.

На въпрос на какво се дължи това първо място на СМГ в класацията на училищата в София и дали основно е заради това, че учениците са приемани да учат в училището още от пети клас, директорът отговори, че това е в резултат на комбинация от три фактора.

Първият е свързан с много високия резултат на изхода от седми клас, който показват нашите ученици. През тази година средният успех от националното външно оценяване по математика в СМГ е 97,39 точки, който позволява на 100-110 ученици – наши седмокласници, да бъдат приети отново при нас, за да продължат да учат от осми клас, след като са в училището още от пети клас. Огромният процент от учениците, които са постигнали сега много високи резултати, са наши възпитаници – учили са до седми клас в Софийската математическа гимназия, обясни д-р Тонев.

Той отбеляза, че вторият фактор за отличното представяне на СМГ в класацията на софийските гимназии е свързан с много доброто обучение по математика и по природни науки, което е с доказано високи резултати и това се е видяло на държавните зрелостни изпити в 12-и клас. Това мотивира родителите на ученици от други добри училища, които са основни – до седми клас, да пожелаят да изправят децата си да учат от осми клас в СМГ, каза директорът. Той уточни, че това се отнася и за общински, и за частни училища.

Третият фактор, който също не е за подценяване, е социалната среда, която е много добра в Софийската математическа гимназия, каза д-р Антоан Тонев. „Родителите искат да изпратят децата си в училище, за което знаят, че има правила и норми, и в което пороците са силно лимитирани. При нас се проследява всяка изява на учениците и се вярва в добрия дух на обществото. Мисля, че заради всичко това СМГ е толкова атрактивно училище в момента за родителите и за учениците“, коментира директорът.

Има Ренесанс на математиката и на природните науки в Европа, а всяка година ученици от СМГ са приети в университети от Бръшляновата лига

„Сега по принцип има един Ренесанс на математиката и на природните науки, като цяло, в европейски контекст. И все по-търсени са математиката, физиката и информатиката, и това е съвсем нормално с оглед на развитието на технологиите в последните десетилетия. Но не е само това, родителите избират СМГ, защото знаят, че училището ще осигури достатъчно добра подготовка на техните деца за кандидатстване след 12-и клас. По тази причина Софийската математическа гимназия е толкова желано училище, заяви д-р Антоан Тонев.

Имаме ученици от СМГ, които са приети в университети от Бръшляновата лига всяка година. През тази година имаме ученик от СМГ, който е приет в шест от университетите от Бръшляновата лига и това е Илияс Номан.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории