Спасиха бебе на месец и половина, страдащо от недохранване, дехидратация и с лющеща се кожа

874419

Малко бебе от град Пещера, което е постъпило в крайно тежко състояние във Второ педиатрично отделение на МБАЛ – Пазарджик, е излекувано и изписано след двуседмично лечение.

Детето е прието в Интензивния сектор на 27 юни, когато е само на месец и 24 дни. То е 14-ото поред за неговата майка и е неправилно хранено. При раждането си момиченцето тежи 2600 гр., а при приемането му за лечение е с тегло от 2500 гр. Освен че е недохранено, бебето се оказва дехидратирано, с повръщане, диария, с лющеща се кожа по лицето и тялото, с двустранна инфекция на очите и гнойно възпаление, липсваща подкожна мастна тъкан, със силно понижена еластичност на кожата, интоксикирано, с учестено дишане, хрипове и немощна кашлица.

Назначените изследвания показват, че детето е с двустранна пневмония, анемия, хипопротеинемия и хипоалбуминемия, което налага неколкократно да му бъдат вливани кръвна плазма и хуман албумин.

„Приехме детето с тежко белтъчно-калорийно недохранване и още много здравословни проблеми. В лечението му беше включена антибиотична терапия, кислородотерапия, инхалации и глюкозо-солеви разтвори. Консултирахме се и с дерматолог. След двуседмичната терапия изписахме бебето с подобрение и тежащо вече 3 кг“, съобщи началникът на отделението д-р Валентин Данчев, предаде Bulgaria ON AIR. Той уточни, че на фона на лечението е започнало и провеждане на хранене с адаптирано мляко с AR формула, което довежда до овладяване на гастроезофагеалния рефлукс. Такова мляко и лечебни кремове са предоставени от отделението и на семейството на двумесечното момиченце, за да продължи в домашни условия храненето, както ѝ терапията за овладяване на кожните проблеми.

За случая са уведомени Дирекция „Социално подпомагане“ – Пазарджик и отдел „Закрила на детето“.