Откриват паметник на Васил Левски в Троян

874065

Паметник на Васил Левски ще бъде открит в Троян в навечерието, когато отбелязваме годишнина от рождението на Апостола. Церемонията по откриването е на 17 юли (понеделник) от 19:00 часа пред Народно читалище „Наука-1870 г.“ в планинския град, съобщават от общинската администрация.

Официален гост се очаква да бъде президентът на Република България Румен Радев.

БТА припомня, че инициативният комитет за изграждане на паметника е създаден през 2019 г. Инициатори са Общински комитет „Васил Левски“ – Троян, и Ротари клуб – Троян. В него са включени двама родственици на Апостола – Христина Богданова и Стефан Караиванов, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, кметът на Троян Донка Михайлова, общественици.

Първоначално е определен скулпторът проф. Георги Чапкънов да изработи паметника. Той започва изграждането, но поради здравословни причини не може да довърши проекта. След това от инициативния комитет провеждат конкурс в Троян. Избран е проектът на скулптура Борис Борисов.

Идеята за постамент на Апостола в Троян обаче е възникнала още от 20-те години на 20-и век, когато е създаден инициативен комитет.

През 1928 г. идва световната криза и паметникът не се реализира. След това на дневен ред излиза изграждането на паметник на загиналите във войните за национално обединение. Така идеята е замряла.