Радев скочи на Денков за Зеленски: Нашите управляващи нямат свое мнение, слушат другите държави

873927

Винаги съм защитавал българския интерес, а не този на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици в парламента и в правителството. Това заяви президентът Румен Радев пред медии.

„Никога не съм отказвал да приема президент по негово настояване. Когато министър-председател реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен обаче, а не да бъда уведомяван за вече предприети стъпки“, коментира той визитата на Володимир Зеленски у нас.

„Спомняте си, един президент от Източна Европа през октомври изпрати декларация за незабавната подкрепа за членството на Украйна в НАТО към всички президенти от Източна Европа. Тогава отказах да я подпиша с ясен мотив – приемането на Украйна в НАТО преди установяването на траен мир означава война. Тогава се надигна страшен вой от знаете кого. Сега моите яростни критици промениха мнението си. Имат ли изобщо собствено мислене, мнение и позиция?“, допълни той.

По думите му политиците безпрекословно следват позицията на големите държави членки: „Нашите управляващи нямат свое мнение, а национално отговорното поведение изисква да имат такова.“

По повод исканията за импийчмънт, той заяви: „Да заповядат, никакъв проблем, но всички водещи политически сили трябва да имат отговорност към народа и да отговарят на интересите на този народ“

„Редно е управляващите да управляват своите претенции за единство и прозрачност, като обявят какво смятат да дават и какви ас им разчетите, а не да се оправдават с вицепрезидента Илияна Йотова. Ясно е едно – наливането на повече оръжия увеличава риска за всички ни. Колкото и далеч да изглежда тя, войната е в Европа, в България“, подчерта той.

„Списъкът на Зеленски е в МС. Как така изведнъж, за един ден, НС реши да развърже ръцете на МС да изпразнят складовете с военновременни запаси на българска армия? Колкото и да ви убеждават, че ще ги запълнят бързо, това не е вярно. Тези процеси отнемат години. Ето в Германия – този процес на запълване на опразнените складове ще приключи около 2030 г. Нали не си правите илюзии, че ще имаме ново въоръжение? Няма да стане, защото години наред правителства нехаеха за българската армия“, категоричен е Радев.

По думите му текат скоростни процеси на препланиране, на промяна на критериите, така че да се освободят определени въоръжения и боеприпаси, да се обявят за излишни на базата на нови разчети. Той призова управляващите да са внимателни, защото това касае националната ни сигурност.

„На какво основание, за един ден, взеха решението за продаване на оборудването на АЕЦ „Белене“? Не е ли редно, когато се вземат такива решения – тук става въпрос за съдбата на този проект – да сложат на масата всички опции за развитието на ядрената ни енергетиката и тогава да взимат решение?“, попита той.

„ Продължава една черна серия – български премиер да използва чужди медии, за да клевети страната, за да развява руската заплаха като параван за разправа със службите за лични и партийни интереси. Жалко е, че хлъзгат акад. Николай Денков по този сценарий, но явно той няма нищо против да го хлъзгат“, каза още Радев.

По повод срещата на върха на НАТО във Вилнюс, той заяви: „ В НАТО, от срещата миналата година, както и в ЕС, никой не задължава никоя страна членка да участва в предоставянето на въоръжение. Срещата ще бъде важна за това какви гаранции и кога Украйна ще стане член на НАТО. Очевидно НАТО не иска тази война. Ясно е, че за сигурността на Украйна се търсят гаранции, но най-голямата гаранция е дипломатическите усилия за преустановяване на огъня и активиране на средствата на дипломацията. Сега се искат само оръжия – те стават все по-разрушителни, което ни тласка към трудноприемливи нива на ескалация.“

Радев предупреди за риск от ядрено замърсяване – или от удар по АЕЦ „Запорожие“, или от тактически ядрени оръжия. „Тогава последствията ще бъдат за абсолютно всички нас.“

„България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова, а не когато ни се иска, и то на всяка цена. За мен не е добре политици в парламента и извън него да се правят, че няма подписи на половин милион българи. Това не е добре. След като са изпълнени законовите изисквания, редно е да има референдум. Показва се недоверие към българските граждани. Аз лично обаче не виждам нужда да се вкарва процесът по приемане на еврото в рамки. 20 години са твърде дълъг срок. Трябва да се убедят хората за ползите от еврото, с ясни политики и програми как ще процедираме оттук нататък“, коментира той рефендума на „Възраждане“

„Проблемът не е в президента Зеленски, а в нашите политици, които се надпреварват кой повече ще обещае и ще даде“, подчерта още той.