Пеевски проговори за конституцията: Призоваваме в никакъв случай не го приемаме като вмешателство

ezgif.com-webp-to-jpg (22)

Всяка от трите формации, които заявиха идеи за промени в конституцията, ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, ще представят свои проект за изменения. Това обяви в парламентарните кулоари депутатът на движението Делян Пеевски. Преди ден трите формации имаха обща лидерска среща, на която бяха обсъдени идеите им за изменения в основния закон, но единственото, за което се разбраха, бе работата на конституционната комисия в НС да започне по-скоро и там да се търсят пресечните точки.

„Проекти ще внесат всички. Не говорим за един проект. Ние ще внесем наш, всяка друга група заявява, че ще внесе техен и ще заработи комисията“, заяви Пеевски. Това е и причината да призоват ВСС да не бърза с избора на главен прокурор и общата декларация на ДПС, ПП-ДБ и ГЕРБ.

„Призоваваме да не се бърза с избора и да се прецизира процедурата“, настоя пък Сачева след внасянето на декларацията от трите формации. Азарян пък подчерта, че спазват конституционния принцип за разделение на властите и не се месели в работата на съдебната власт. „Нашата воля като народни представители е за дълбока съдебна реформа, която включва промени в конституцията и сме заявили ясно. Отправяме само и единствено апел към ВСС да спре процедурата за избор до приключване на промените в Конституцията и до произнасяне на КС по вече образуваното и висящо пред него дело“, обясни юристката.

И лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, както и представителите на ГЕРБ, подчерта, че не искат да се месят в работата на ВСС, но все пак го призовават да отложи избора на главен прокурор след отстраняването на Иван Гешев от поста. Те също дадоха 2 причини – образуваното в КС дело и факта, че „от доста време говорим за промени в конституцията, които да са основа за необходима съдебна реформа“.

„Призоваваме в никакъв случай не го приемаме като вмешателство. Компетентен орган е ВСС, изрично го подчертаваме, но очертаваме каква е реалната картина от наша гледна точка“, настоя той.

Карадайъ добави, че заявяват, че ще ускорят работата по промените в конституцията.

„При условие, че този ВСС е с изтекъл формат, не е логично да избира прокурор за 7 г. Този прокурор ще работи с новия ВСС, ще има прокурорски съвет отделно, съдийски съвет отделно. Няма легитимност“, каза Пеевски. И добави, че решението все пак е на магистратите, но това е „нашият глас на базата на нашите избиратели – да не прибързват“.

ДПС искат първо да минат промените в конституцията и тогава да се избира главен прокурор. Да се направи ново ЗСВл, да се види един съвет ли ще остане, или ще са два, и след това да се прави избор. „В момента имаме съгласие с други ПГ – ГЕРБ, ПП-ДБ и ние сме седнали на масата и сме говорили и сме заявили, че са нужни промени. Но се вижда, че имаме различни виждания“, каза Карадайъ по адрес на конституционните промени. Затова имало и работна група, която да търси общите виждания по различните теми.

Според ГЕРБ, ако процедурата продължи и не бъде спряна преди това няма да има „прозрачен и справедлив избор на главен прокурор на България и ще нарушим доверието и очакванията на обществото“.

Сачева обяви, че очакват гласуването на декларацията още следващата седмица.

„Искаме да отговорим на очакванията на обществото. Изключително важно е както какъв човек ще бъде избран с доверие на мнозинство, така и да бъде избран в рамките на закона и в рамките на това, което сме се договорили – да има сериозна мащабна правосъдна реформа в рамките на конституционни промени“, добави тя. Рая Азарян добави, че преговорите по конституционните реформи са напреднали. По много по тях имаме съгласие, до края на юли може да бъдем готови с проект за изменение на конституцията, редно е процедурата да бъде по новите правила, каза тя. ГЕРБ няма да сменят членовете си в конституционната комисия.

Другата седмица ще има заседание и на комисията, която трябва да се занимае с имунитета на Бойко Борисов.

Карадайъ подчерта, че след края на войната Украйна трябва да получи членство в НАТО. „Неведнъж сме заявявали нашата категорична позиция, че като държава трябва да подпомагаме евроатлантическата интеграция на Украйна, членството й в ЕС и НАТО. Разбира се, при спазване на съответните правила“, такава е декларацията, която сме внесли в деловодството на НС“, каза той във връзка с другия документ, който обединява движението с ГЕРБ и ПП-ДБ.