Политолози попиляха Радев: Боли го, че няма думата! Решаваше кого да назначава без отчетност

Румен Радев го боли, че няма думата, както и че има парламентарно мнозинство. Никакви институционални боричкания не може да има с парламента. Президентът решаваше без отчетност кого да назначава. Това каза за „Твоят ден“ политологът доц. Стойчо Стойчев.

По думите му евентуален политически субект, създаден от Гешев, ще се позиционира в проевропейското патриотично консервативно пространство.

„Възможно е да има колаборация с формациите, които са вече там, като например НФСБ и ВМРО. Това са формации с хоризонт от един парламентарен мандат“, заяви той.

Политологът Ружа Смилова смята, че „изпиране“ в парламента не може да се случи.

„Единственото, което да оневини когото и да е било, е паднало обвинение в съда. Това, че се водят разговори по важни за обществото въпроси, само по себе си не е форма на „изпиране“, а политически разговор. Необходимо е да бъде подменен съставът на ВСС, който се компрометира в последните години. Процедурата по освобождаване на главния прокурор беше претупана, това важни и за тази по назначаването на заместника му. Заявката на Гешев за нов политически проект беше повече от ясна. Той едва ли ще обогати политическа сцена с идеи или политики. Този проект ще напомня тези на Яне Янев и Бареков“, коментира тя.