Татяна Дончева осъди Тошко Йорданов, стана ясно кой колко ще си плати

1680461230-sistemen-bufer-15

Татяна Дончева осъди Тошко Йорданов за засегнатост. Според решението на съда той би трябвало да й изплати 1000 лв..

Това излиза наяве от регистрите на Софийския градски съд, който анулира решението на долната инстанция, отхвърлила желае на Дончева, пише EURACTIV.

Градският съд постановява, че Йорданов е нанесъл вреди на Дончева, казвайки в изявление по БНР, че „ по принцип Татяна Дончева е измамник “.

Йорданов би трябвало да заплати на Дончева и 55 лева разходи по делото. Самата Дончева обаче дължи на Йорданов 585 лева разходи, защото искът ѝ беше за 10 000 лева, т.е. отритнат е за 9000 лева

Интервюто по БНР е обещано от Йорданов на 4 септември 2021 година, когато той е депутат в 46-ото Народно заседание. В него с изключение на, че е Дончева е измамник Йорданов споделя и че тя е „ извънредно неугледен политически човек “. В отговор на въпрос на водещия Йорданов изяснява, че Дончева е „ индивидът, който когато се говореше при кой ще отиде третия мандат, потегли да обикаля част от нашите депутати и да им предлага да напущат парламентарната група, да ги убеждава да взимат други с тях, с цел да вземат част от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обяснявайки, обещавайки им министерски кресла, с цел да може да се опакова третия мандат, тогава няма значение нали кои ще го поддържат. И в това число е драскала на едни листчета половин милион ще ти дам. … Листчетата ги е драскала и си ги е взела, само че за диалога, който тя е провела може да бъде потвърден и там, където е отишла да приказва тоя диалог с индивида от нашите, който може да излезе на детектор на лъжата и да удостовери всичко това, което споделих, а просто има камери в тоя офис. “

Радостин Василев, по това време част от ИТН, споделя, че той е депутатът с листчето. Но изяснява, че Дончева не му е предложила парите, а единствено е написала това пред него. Той след това разказал на Тошко Йорданов, който го приел като предложение. Съдът се базира на показанията на Василев, с цел да отхвърли желае на Дончева в останалата му част.

„ Липсата на задоволително фактическо съображение в поддръжка на оценъчните съждения се приема като корист със свободата на словото и съставлява по характера си противоправно държание “, написа градският съд в решението си.

Магистратите изясняват, че има основна разлика между обидата и негативното мнение, като негативната оценка не може да обоснове априори, че е налице обида.

Така съдът приема, че от всичко, казано от Йорданов в изявлението за Петър Волгин, само изразът „ По принцип Татяна Дончева е измамник “ е с афектиран темперамент. Останалите думи и изрази са негативна оценка за личността ѝ, без да надвишават границата на допустимата рецензия, която една политическа фигура, каквато е Дончева, следва да търпи с оглед публично значимата си роля.

Проблемът идва от потреблението на думите „ по принцип “, излиза наяве от решението на съда. Като споделя „ по принцип “, Йорданов е надхвърлил границата на допустимата рецензия и е излязъл отвън рамките на политическия спор, смята съдът.

Съдът счита, че с разпита на двама очевидци е потвърдено, че Дончева е претърпяла неимуществени вреди – наранени са достойнството и достолепието ѝ. Свидетелите описват, че макар, че Дончева не прочувствен човек, тя се е почувствала афектирана и омерзена от обстановката. Тези вреди несъмнено се намират в причинна връзка с изявлението на Йорданов, казва съдът.

И пресмята вредите на 1000 лева, вземайки поради, че Дончева е обществена персона.

Решението на градския съд не е дефинитивно и може да се нападна пред Върховния касационен съд.