Само в 7DniSofia.bg

Мария Габриел с ключов ход след номинацията, веднага започва с…

1200_mariqgabriel

Номинираната от ГЕРБ – СДС за министър-председател Мария Габриел ще се срещне с представители на партиите в Народното събрание.

Кандидатът на ГЕРБ – СДС за премиер Мария Габриел ще се срещне с представители на партиите в парламента, съобщиха от ГЕРБ.

По време на разговорите ще бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да изведе България от политическата криза.В срещите ще участва и ръководството на ПГ на ГЕРБ – СДС.

Срещите ще се проведат в зала „Запад“ на Народното събрание“, както следва:

С ПГ на „Продължаваме Промяната-Демократична България“ – в 10:00 часа;

С ПГ на „Движение за права и свободи“ – в 11:30 часа;

С ПГ на „БСП за България“ – в 13:30 часа;

С ПГ „Има такъв народ“ – в 15:30 часа.

В същото време стана ясно, че Мария Габриел е разговаряла вчера с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и от днес е в неплатен отпуск. Това съобщи говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с номинирането на Габриел за министър-председател, предаде БТА.Докато Габриел е в отпуск, нейните задължения ще бъдат поети от заместник-председателите на ЕК Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас. Комисията ще съобщи за тези промени на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, добави говорителят.

Няма да предполагаме какво следва и какви стъпки биха били нужни по-нататък.

По принцип процедурата за определянето на кандидати за еврокомисари предвижда всяко правителство да направи предложение – българските власти трябва да изпратят предложение, заяви говорителят, попитан какво би последвало, ако Габриел бъде утвърдена за премиер.