Животът е за смелите! Георги стана световен шампион със сърцето на спортист

goro-peev-1

Животът е непредвидим и предлага изненади и обрати, изключително за смелите и тези, които го обичат. Такъв е той за 47-годишния хасковлия Георги Пеев, който с два трансплантирани органа стана международен първенец по плуване и потвърди, че индивидът има в случай че не неограничени, то сигурно огромни благоприятни условия.
Историята му споделя „ Марица “.

Георги Пеев, който е някогашен публицист, сегашен общински консултант и чиновник в хасковската екоинспекция, донесе спортна популярност на страната ни от Световното състезание за трансплантирани, което се организира в Пърт, Австралия. Той завоюва орден точно на рождения си ден – 15 април, откакто се оказа най-бърз на 100 метра бруст в групата 40-49 година Георги, дружно с втория български представител на шампионата – Огнян Ганчев, плуваха финали. Ганчев се класира на 5. място в дисциплината 50 метра тил във възрастовата група 60-69 година
Двамата българи имат идея и тя е обвързвана с това, че донорството е живот и у нас би трябвало да се направи по този начин, че да има повече донорски обстановки, повече интервенции и повече избавени животи. Защото болестта не е край, а може да се окаже ново начало.
„ Живея в град, в който няма закрит плувен басейн, подготовката ми коства доста време и средства. Аз съм наясно, че нашата страна не я интересува спорта за трансплантирани. Взел съм нещата в свои ръце. Ако кажа, че е елементарно – не е елементарно. Ако кажа, че е мъчно – не обичам да се окайвам. Намирам метод да се оправям. Донорството е живот и избавя човешки животи. В България тези, от които зависи да поправят нещата, счупиха системата през 2018 година, като закриха Изпълнителната организация по трансплантация “, разяснява Георги Пеев след спечелването на купата. И добавя, че възнамерява да бъде жив и да дръжка системата, с цел да има повече трансплантации в България.
Чудото за Жоро

След вирусна зараза през 2011 година бъбреците му отхвърлят. Оказва се, че инфекцията е отключила тежко бъбречно заболяване. Започва диализно лекуване. Като само избавление лекарите показват бъбречна трансплантация. Колегите и приятелите му помнят тежките моменти, само че и вярата му, че всичко това ще свърши. Именно оптимизмът му е най-силното у него, споделят хората, които го познават.
Майка му е подготвена да стане донор на бъбрек. Операцията в Александровска болница е планувана, а ден по-късно би трябвало да бъде осъществена и трансплантацията. Операцията обаче се отсрочва, тъй като се оказва, че Пеев има и сериозен сърдечен проблем. Диагнозата е вирусна дилатативна кардиомиопатия. Единственото избавление още веднъж е трансплантация, само че сърдечна. У нас обаче донори липсват.
Десет месеца по-късно, на 23 август 2013 година, точно на рождения ден на сина му Калоян, Университетска болница „ Св. Екатерина “ осведоми Георги, че има съчетаем с него донор и интервенцията би трябвало да стартира. Тогава той е на отмора в Гърция и потегля незабавно към България. На операционната маса споделя на екипа, че единственото, което желае, е синът му да има татко, споделял е той.
„ Получих своя втори късмет с помощта на едно семейство, което в най-голямата си тъга е отворило сърцата си, с цел да избави българи, които не познава. Това е жест без аналог “, споделя Жоро. Сърцето е на младеж, деен, обичащ спорта, разказвал е още някогашният ни сътрудник.
През 2015 година екип трансплантолози от Александровска сполучливо прави и бъбречната трансплантация на Георги. Донор е неговата майка. Оттогава стартира новият живот. Пеев към момента е единственият българин с два трансплантирани органа. Днес живее обикновено, работи, спортува и печели медали. И желае да направи по този начин, че да има повече трансплантации.
Хората, които го познават, знаят, че той е шило, което не седи в торба – ни в работата, ни в битката си против системата, ни в Общинския съвет, където кара втори мандат. Той е от съветниците, които прецизно си четат докладните, приготвят се за всяко съвещание, има мнение по обсъжданите въпроси и не цепи басма никому.
Медалите
„ Ако най-малко един човек е почувствал, че има късмет да продължи напред, без значение какви са здравословните му проблеми, значи съм съумял. Този златен орден не е извоюван от мен. Той бе извоюван от всички близки на донорите, които в най-тежкия за тях миг са решили да спасят човешки животи, той е извоюван от лекарите, които са отдадени на донорството и трансплантациите в България, той е извоюван от всички трансплантирани българи и от тези, които са в листата на чакащите трансплантация “. Това написа първенецът в профила си във Facebook.
В Пърт българският тим бе най-малкият. Тимът на англичаните имал 7 масажисти, да вземем за пример. Пеев е златен медалист от 2 европейски шампионати по плуване за трансплантирани. През 2016 година той взе участие в първото си Европейско във Вантаа, Финландия. При дебюта си завоюва шампионска купа на 100 метра бруст и три сребърни медала в дисциплините 50 м бруст, 100 и 50 м свободен жанр.
На идващото състезание на Стария континент за трансплантирани спортисти, което се организира в Линяно Сабиадоро, Италия, Пеев завоюва два златни и три сребърни медала. Това го прави първият български трансплантиран с два органа спортист, който е с пет медала от едно европейско състезание.