Уникален случай в българския спорт, ММА боец разби всички стереотипи

16825023441

Българският ММА боец Денис Данаилов гостува в предаването „Крум Савов Live”, а поводът беше победата със събмишън на турнира „Бушидо 88“. Той принуди съперника си Александър Христов да се предаде 30 секунди преди края на първия рунд, след като беше заключен с триъгълник с крака.

Данаилов, който започва кариерата си в смесените бойни изкуства в Германия, тотално разби наложените в България стереотипи относно външността и интелекта на ММА бойците. Неговият случай е уникален за България и вероятно едва втори в света, в който боец участва в професионални състезания и постига победи, въпреки че очевидно съперниците му имат предимство заради физиологичен проблем по рождение.„В България има стигма, че ММА бойците трябва да са със вид на мутри и татуирани. Аз съм такъв, какъвто съм. Мачът тръгна по-добре за Александър Христов, но аз бяха спокоен и чаках своя момент, който в крайна сметка дойде. В клетката трябва да имаш увереност в уменията си. Там няма треньори и друга помощ. Там сме съперникът и аз. Това ни е втори мач с Христов и го познавам. Той е млад и с качества. Окуражих го да продължава и да не се отказва, защото е бъдещето на спорта“, заяви боецът.

Денис Данаилов коментира и фактът, че по рождение има проблем с дясната ръка.

„Не смятам, че съм ощетен физически, заради проблема, който имам по рождение. Това е нещо, което прави впечатление на хората. През последните 3-4 години много от съперниците отказват мачове с мен, тъй като търсят оправдание с моето физическо състояние. Твърдят, че не съм им на нивото и една победа срещу мен няма да бъде приета сериозно. И аз, и те знаят, че съм по-силен от тях и не могат да ме победят. Просто и търсят оправдания, за да избягат от мач с мен.“„Дясната ми ръка участва на 100%. Всеки един минус винаги може да се превърне в плюс. Такава е моята настройка. Не мисля, че това ме дърпа назад. Правя специални тренировки за нея. Нямам никакви притеснения да я ползвам. Със спорта започнах преди 10 години в родния ми град Перник – с бокс. Това беше добър старт, тъй като от самото начало имах намерението да премина в ММА. Това е спорт, който обединява много бойни спортове и не може да си добър само с ръце или крака, трябва да имаш умения да се справиш и когато си на земята. Не смятам, че на 28 години съм достигнал до върха си. Той тепърва предстои“, коментира ММА боецът.

„От пет години работя с моя треньор Венелин Анков. Той е бил един от най-добрите състезатели на България по кикбокс, а сега е един от най-добрите треньори. Сигурен съм, че работата с него ми е помогнала не само технически, но и в изграждането ми като човек. След мач той винаги е сред хората, на които благодаря. Другите са моите родители, които са много важни за мен и гледат със свито сърце мачовете. Благодаря и на Бог. Вярата в Господ е най-важната, оттам тръгва всичко.“„Към момента парите не са ми основната мотивация да се занимавам с ММА, въпреки че с всеки изминал мач хонорарите се увеличават, тъй като това все пак е професионален спорт. Знам за американския ММА боец Ник Нюъл, който стигна до договор с втората най-силна лига в нашия спорт „Белатор“ и също има една непълноценна ръка. Не съм се срещал или говорил с него. Следя изявите му, тъй като стана звезда в Америка. Направиха дори и филм. Неговият пример виждам като път за мен, който мога да следвам.“

„Трудно е да съчетавам работата и спорта, но когато имаш нагласата, всичко е постижимо. Работя хоумофис, предимно вечер. Започнах висшето си образование с международна бизнес администрация в един университет в Германия, но след няколко години се преместих в свободния университет в Берлин, където учих американски науки. Това е непозната за България специалност. Изучавахме политика, икономика, науки и всички неща, които се отнасят за САЩ и Канада“, обясни Данаилов.

В края на гостуването си предаването Денис поговори и за фенските си пристрастия във футбола, където съчетава любовта си към Левски със симпатиите към бившия футболист на ЦСКА Димитър Бербатов.

„Съжалявам, че така се случи в Левски с Мъри, защото миналата година със спечелената купа на България и след това победата над ПАОК в Европа беше приказка и съм се радвал от сърце. Сигурен съм, че ще дойдат по-добри времена и да видим отново Левски там където е бил и заслужава да бъде. Голям фен съм на Димитър Бербатов като футболист, поведение и характер. Като личност е човек, на която искам да подражавам“, завърши боецът.