Студентите проплакаха: Вдигат таксите им за новата учебна година

1200_1280-840-studenti

Министерството на образованието и науката планира да увеличи с около 20% студентските такси за новата учебна година. Това съобщава ведомството на сайта си, като проектът с новите цени за обучение в държавните ВУЗ вече е готов и публикуван за обществено обсъждане преди да бъде приет от Министерския съвет.

Утвърждаването става по предложение на държавните висши училища и научните организации.

Средният размер на таксата за обучение в държавни висши училища за академичната 2023/2024 г. ще е 1050 лв., а за кандидатстване – 50 лв.

Най-евтино струва семестърът за бъдещите педагози и филолози, а най-скъпо е обучението в сферата на изкуствата.

За специалностите от област „Педагогически науки“ средният размер на таксата ще бъде 780 лв., за „Хуманитарни науки“ – 750 лв., за „Социални, стопански и правни науки“ – 900 лв.

Студентите в специалностите от областите „Природни науки“, „Математика и информатика“ и „Технически науки“ ще заплащат средно 870 лв., тези от „Аграрни науки и ветеринарна медицина“ – 1000 лв., “ Здравеопазване и спорт“ – 1100 лв., “ Изкуства“ – 1450 лв.

Увеличението на таксите спрямо академичната 2022/2023г. в размер на 20 на сто засяга основно студентите, които се обучават в специалностите от областите „Педагогически науки“, „Хуманитарни науки“, „Социални, стопански и правни науки“, „Природни науки“, „Технически науки“ и „Здравеопазване“.

Студентите в осем професионални направления и 18 защитени специалности са освободени от такси.

Така безплатно ще бъде обучението в професионалните направления „Педагогика на обучението по…“, „Религия и теология“, „Математика“, „Физически науки“, „Химически науки“, „Химични технологии“, „Енергетика“, „Материали и материалознание“.

Годишната такса за обучение на докторантите в държавните висши училища ще е средно 1300 лв.

За кандидатстване в БАН и научните организации ще се плаща средно 40 лв. при средна такса за обучение на докторанти в размер на 650 лева за учебната 2023/2024 година, пише dnes.dir.bg.