Само в 7DniSofia.bg

Браво! Автобус зарадва хиляди: Мила Родино, ти си земен рай!

avtobus-zaradva-hiliadi-mila-rodino-ti-368

„Горда Стара планина,
до ней Дунава синей,
слънце Тракия огрява,
над Пирина пламеней.

Мила Родино,
ти си земен рай!
Твойта хубост, твойта прелест,
ах, те нямат край!“

На днешния ден – 3 март, честваме 145 години от Освобождението на България от петвековното иго. Из цялата страна са организирани празнични събития, почитащи възкресената държавност на страната ни и паметта на загиналите борци за свободата.

В този празничен ден на почит един обикновен варненски рейс зарадва хиляди. На задната част на машината откриваме стихове, символизиращи България и нейната красота. Да, става въпрос за текста на националния химн на страната, който е изписан по автобуса.На гледката се натъкнал варненец, който изразява подкрепата си за инициативата в мрежата. Публикацията събира хиляди положителни реакции, множество одобрителни коментари и десетки споделяния. Разбира се, не липсва и поредната доза критика от недоволни граждани, но те някак се губят пред завета на днешния празник.Думите, които виждаме изписани по возилото, са по настоящия текст на химна „Мила Родино“. Основа на музиката и текста е песента „Горда Стара планина“, която е създадена от Цветан Радославов пред лицето на събитие с огромна значимост за младата българска държава. Той композира стиховете по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Текстът е променян многократно, за последен път – през 1990 г.

Първоначалният текст, създаден от Радославов е:

Горда Стара планина,
до ней север се синей.
Слънце Витош позлатява,
към Цариград се белей.

Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест,
ах, те нямат край!

Хайде братя българи,
към Балкана да вървим.
Там се готви бой юнашки,
за свобода, правдини

„Мила Родино“ не е първият химн на възкръсналата българска държава след 1878 година. В първите години на държавата това е бойният марш „Шуми Марица“. Който става официално химн на страната след Съединението.

През 1912 година „Шуми Марица“ претърпява сериозна редакция от Иван Вазов. В следващите години са направени и други малки корекции. Като едва през 1947 година химнът бива заменен с „България мила, страна на герои“.

Така стигаме до поредната смяна на политическия режим, който променя и химна на страната. Лятото на 1991 година Конституция на Република България узаконява химн на страната да бъде „Мила Родино”.