Николай Василев с предложение за новородените деца: Да се дават средно по 20 000 лв.

николай василев

„Никой не показва демографската пирамида в България. За страната ни и за Източна Европа те не се показват. За България пирамидата означава – голям брой деца, родени през късния соц., след това по-малко деца се раждат, а сега все повече деца заминават да учат в чужбина или се колебаят да имат деца. Ако продължаваме така, нацията ще изчезне“, каза пред NOVA икономистът Николай Василев.

„Предлагам обществото да дава средно по 20 000 лв. на родителите на всяко новородено дете. Може да се направи политика, която да обвързва сумата с осигурителния доход. Десетки милиарди се прахосват за глупости, а това, което предлагам, ще бъде може би 1 млрд.”, каза още Василев.

„Ако не се вземат мерки, може би няма да има кой да празнува 1400 г. от създаването на България. Раждаемостта е не само финансов въпрос, а обществен, личен”, каза Николай Василев.

„България ежегодно увеличава публичния си дълг. Бяхме сложили часовник, който да показва дълга на страната, на балкона на нашия офис, той бе махнат. Ако бе останал, сега щеше да показва 40 млрд. лв. дълг”, обясни бившият министър.