Битият депутат от ,,Възраждане“: Като казах, че съм народен представител, получих 3 удара в главата

ангел георгиев

В интервю за бТВ Ангел Георгиев от „Възраждане“ разказа за случилото се на македоно-българската граница на 4 февруари, когато трима българи бяха арестувани от властите на югозападната ни съседка.

„Това, което стана, е, че имаше умишлена провокация от страна на македонските власти. Имаше над 100 души българи, блокирани умишлено 5-6 часа на отрицателни температури. Отидох като гражданин за честванията на Гоце Делчев. Удряха ме многократно. Имаше закани. Удариха ме в носа, окото, в таза. След като казах, че съм народен представител, получих три удара в главата, точно след това. След което спряха да ни бият, отказаха ни телефонни разговори с посолство, близки, адвокат, лекар. Телефонът ми беше паднал, понеже ме биха. Отказаха да ми го върнат. Никой не знае къде е в момента този телефон“, посочи той.

По думите му, след това са ги закарали в съда в Крива паланка, където се е провел „фарсов“ процес. „С белезници през цялото време. 6-7 часа може би сме били с белезници. Не сме придизвиквали или били полицаите. Имаше български провокатор, който се представяше за журналист. Беше видимо изнервен от това, че цялата колона умишлено не се пропуска. Нито вербално, нито физически не е имало агресия от наша страна“, категоричен бе Георгиев.

„Обвинени сме за думите на този провокатор, които приемат като обида към македонската държава. А това не са наши думи. В съда не пожелаха да видят видеозаписите. Добре, че има видеозапис и може целият свят да разбере кой е виновен и кой не е. Телефонът е изключен. СИМ картата я блокирах. На журналист от „Евроком“ телфонът не бе взет. Благодарение на него успяхме да осъществим контакт с колеги от „Възраждане“. Процесът приключи за няколко часа. Отрекохме неверните твърдения. Казах, че това е политически мотивиран процес, че македонската страна се опитва да провокира напрежение, да изкара нещата взаимни, а реално агресията е само от тяхна страна“, разказа още той.

По думите на Георгиев, всеки от изправените пред съда българи е платил глоби, равняващи се на общо по 300 евро. „Две глоби, платени на ръка в евро. Няма абсолютно никакъв документ за тях“, добави той и изрази съмнения за корупция, като запита в чий джоб са потънали тези пари.

Осъдените българи имат и забрана да влизат в РСМ за следващите три години.