Държавата се разтресе! Радев заговори за растящи рискове пред националната сигурност

payimage-564903

Със свой указ държавният глава Румен Радев назначи полковник Христо Венциславов Ганецовски за заместник-командир на Съвместното командване на силите, считано от 1 януари 2023 година, предава novini.bg. Той бе удостоен и с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от същата дата.

Церемонията по награждаването започна с химна на Република България. Присъстваха министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната, генерали, адмирали и офицери.

„За мен е чест в изпълнение на конституционните ми правомощия да удостоя с висше военно звание офицер от Българската армия. Бригаден генерал Ганецовски, удостояването ви с ново звание и длъжност е израз на вашите усилия през годините за развитието на Въоръжените сили, издигането на техния авторитет и признание за вашите професионални и лични качества. Назначаването ви за заместник-командир на Съвместното командване на силите означава и много по-голяма отговорност на вашата дейност. Динамичните промени в геополитически контекст и растящите рискове пред националната и колективна сигурност изискват Въоръжените сили в много по-динамичен порядък да развият адекватни отбранителни способности, висока подготовка на щабовете и формированията, повишена оперативна съвместимост с нашите съюзници. Всичко това налага ефективно командване и управление на всички нива. На вас се пада отговорността да бъдете важна част от тези процеси. Макар и на оперативно ниво,. Съвместното командване на силите остава важна част от процесите по планиране и подготовка на съвместни операции по трите мисии на Въоръжените сили на планиране и ръководство на съвместни национални и многонационални операции“, заяви в речта си Румен Радев.

Бригаден генерал Христо Венциславов Ганецовски е роден на 6 януари 1967 година в град Червен бряг, Област Плевен. Завършил е Висшето военно училище „Георги Бенковски“ през 1992 година със специалност „Летец-пилот за Военновъздушните сили“. Обучава се във Военна академия „Георги Стойков Раковски“, където през 2002 година завършва специалност „Организация и управление на оперативно-технически формирования от Военновъздушните сили“ и Курс „стратегическо ръководство на отбраната на Въоръжените сили“ през 2014 година. Кариерата си на военнослужещ започва през 1992 година като старши пилот в изтребително-авиационна ескадрила „Габровница“ към Изтребително-авиационния полк „Доброславци“, където служи до 2000 година. Преминава последователно през длъжности от началник на Щаба, изпълняващ длъжността командир на летателна ескадрила, началник на Служба „Бойна подготовка“, до командир на Отделно учебно бойно звено. В периода от 2002 до 2004 година служи в Корпус „Противовъздушна отбрана“, а от 2004 до 2013 година преминава през различни длъжности в командване на Военновъздушните сили. От 2014 до 2018 година е заместник-командир на База за командване, управление и наблюдение – София, а от януари 2019 година е командир на базата. В звание полковник е от 10 октомври 2018 година.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории