Скандални разкрития за разменените бебета. Стана ясно кога са се е случило, ще има наказани

директор шейново

Низ от нелепи случайности и грешка на един човек, който в началото е объркал нещата – така директорът на столичната АГ болница „Шейново“ д-р Румен Велев определи случая с размяната на две бебета в лечебното заведение. Той увери, че хората, допринесли за случилото се, ще бъдат наказани сериозно, предава БНТ.

Д-р Велев допълни, че е готов да подаде оставка, ако се установи, че има процедурни нарушения, довели до случилото се.

Проверката към момента показва, че бебетата най-вероятно са разменени в кошчетата им преди първото предаване на майките.

„Майките и дечицата имат еднакви гривни, но на майката с гривна А ѝ е дадено бебе с гривна Б. Това е абсолютно недопустимо. Много органи разследват как се е стигнало до тази ситуация. Има смущаващи факти, които за момента не могат да си обяснят. По време на целия престой в болницата нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривните. При изписването не са били сверени, което е наша отговорност. Също така 3 месеца е доста дълъг период от време, за което човек да не си погледне гривничките. 30 години съм акушер-гинеколог, за първи път ставам свидетел на такъв случай и честно да ви кажа – нямам обяснение, но съм наясно, че няма умисъл“, посочи д-р Велев.

Пред медиите той изказа извинения на засегнатите семейства от името на целия екип на лечебното заведение и каза, че от болницата са готови да съдействат с каквото могат за разрешаването на ситуацията.

И двете семейства съдействат изключително на органите на реда, благодарение на което, фактите са изяснени много бързо, допълни той.

Д-р Велев изтъкна, че всички АГ-болници в България работят по еднакъв протокол на означаване с гривни на бебета и родилки. След случилото се от „Шейново“ обмислят вариант да потърсят нов вид гривни с бакод, който да подсигури още по-добре идентификацията.