БСП трепери от кабинета на проф. Габровски. Вигенин бие аларма: Може да мине със 115 гласа

кристиян вигенин

Правителството на професор Габровски е възможно да бъде гласувано, ако не всички народни представители са в залата, прогнозира соцдепутатът Кристиян Вигенин в Ямбол.

Социалистът повтори, че всичките 24-ма народни представители от групата на левицата ще гласуват против, но се въздържа от коментар за изключения преди дни от партията Явор Божанков, който анонсира, че ще става независим, информира БНР.

Броят на присъстващите депутати в залата по време на гласуването на кабинета на проф. Габровски ще бъде решаващ, тъй като не се изисква квалифицирано мнозинство, напомни Вигенин.

Той прогнозира, че ДПС и Български възход дават индикации за подкрепа на кабинет мандата на ГЕРБ. В същото време Движението ще вземе своето решение на ЦОБ във вторник, обяви през уикенда лидерът Мустафа Карадайъ. Партийният орган на Български възход пък ще обсъжда и решава също тепърва. До този момент е ясно, че ПП и БСП, както и ДБ няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ. Същото неведнъж са декларирали и от „Въ зраждане“.

„Трите партии заедно имат 115 депутати при пълна мобилизация, което означава, че със 115 гласа това правителство може да мине, ако не всички народни представители са в зала“, каза за ГЕРБ, ДПС и БВ Вигенин.

„Тоест, ако 11 депутати отсъстват, тези 115 могат да направят правителство. Предстои да видим кои депутати няма да са взала тази седмица, това също ще даде някаква индикация“.

Вигенин прогнозира, че при провал на първия мандат, няма да има подкрепа и за втория, но съществува шанс за съставяне на правителство при третия мандат.

„Единствената възможност да има правителство, макар и за известен период, е то да бъде експертно и то да предложи конкретна програма за конкретен срок“, коментира още зам.-председателят на парламента от БСП.