Десислава Атанасова осъди Нинова. Съдът поряза жестоко лидерката на БСП, излъгала е скандално

корнелия нинова

Десислава Атанасова осъди Корнелия Нинова по дело, заведено от лидера на БСП срещу ГЕРБ. Делото е за твърденията на Атанасова, че соцлидерката лъже, че е проверявана от трима главни прокурори за сделката c „Teхноимпекс“, предава ПИК.

Това става ясно то решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 23.11.2022 г., което е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото е по жалба на Корнелия Нинова срещу Десислава Атанасова, по която лидерката на БСП иска Атанасова да й заплати сумата от 30 000 лв. за нанесени неимуществени вреди с твърдения, изнесени в медиите.

В интервю на 30 ноември 2017 г. по телевизия Канал 3 Атанасова твърди: „не е вярно, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е проверявана от трима главни прокурори за сделката за „Техноимпекс“, както тя твърди, всъщност никой не я е проверявал“.

Съдът е посочил, че всяко от тези твърдения се основава на цитати от писмото на главния прокурор от 29 ноември 2017 г., от книгата „Корупцията- основен елемент в управлението на СДС юни 1997 Г., Издадена от Българската социалистическа партия, чийто председател е ищцата, както и на статии от сайтове в Интернет. Според съда тези факти са пресъздадени от Д. А. правдиво и никой от тях не представлява изнасяне на неистина. Поради това за никой от тези факти ответницата не може да носи отговорност.

След тези разяснения, съдът е посочил, че от процесните изявления на Аатанасова твърдения за факти са следните: Първо, че според писмото на главния прокурор Нинова не е проверявана във връзка с приватизацията на Техноимпекс; съответно, че твърденията й, че е проверявана от трима главни прокурори, са лъжа.

Според решението на ВКС твърдението на Атанасова не представлява лъжа и Нинова е излъгала, че е проверявана три пъти от прокуратурата по тази сделка. Нинова е осъдена да заплати на Атанасова 2400 лв., адвокатски хонорари, а на ПП „ГЕРБ“ сумата от 1700 лв. направени разноски по делото.