Какво се случва в небето ни?! Изтребители облитат гражданските и военни летища у нас

изтребител

Днес (14 ноември) и утре изтребители от испанските военновъздушни сили изпълняват дневни опознавателни полети в българското въздушното пространство с облитане на граждански и военни летища в районите на градовете София, Пловдив, Бургас и на ямболското село Безмер, където е базата им, съобщиха от Министерството на отбраната.

Испанските военни разположиха в петък (11 ноември) шест самолета „Юрофайтър“ (Eurofighter F-2000 Typhoon) в България за изпълнение на мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските Военновъздушни сили. Уточнява се, че днес и утре се облитат райони, свързани с предстоящото съвместно изпълнение на задачи.

Съвместната мисия на българските и испанските военни по охраната на българското въздушно пространство е предвидено да продължи до 2 декември. Заедно с шестте изтребителя Испания изпрати и 130 военнослужещи.

„С това краткосрочно пребазиране Испания доказва своите способности и готовност да допринесе за колективната отбрана на НАТО в Черноморския регион“, заяви генерал-лейтенант Франсиско Брако Карбо, командир на испанското съвместно командване по операциите. И добави: „Очакваме с нетърпение да работим с българския екип в авиобаза Безмер и да демонстрираме общите си ангажименти към колективната отбрана.