Само в 7DniSofia.bg

НС се разтресе! Гласуваха на първо четене проекта за 8-те самолета Ф-16, БСП и Възраждане бесни

заседание

Парламентът гласува на първо четене проекта за инвестиционен разход за още осем самолета Ф-16. Предвидено е те да струват на България 2,6 млрд. лева, информира БНТ.

Продължават дебатите по решението за одобряване на проекта за инвестиционен разход за вторите Ф-16. Това, което е предвидено като инвестиционен разход е да бъдат придобити още осем изтребителя, след като през 2019 г. страната ни сключи договор за малко над 2,2 млрд. лева със САЩ за първите осем.

Така общо 16-те самолета трябва да оформят една ескадрила за българските ВВС. В проекта има предвидени и три проектодоговора – за самите самолети, за авиационни управляеми ракети и за многофункционална система за разпределяне на информацията. Предвидено е за разлика от първия договор изплащането да бъде разсрочено за 10 години – до 2032 г.

Към момента разпределението на подкрепата към този проект в залата е ясна – ГЕРБ, ДПС, ДБ и ПП застават зад този проект, а БСП и „Възраждане“ са против. Вчера на гласуването в комисията по бюджет и финанси „Български възход“ се въздържаха.