Депутати на крака, залата се тресе от аплодисменти! Рашидов през сълзи взе категорично решение

вежди рашидов

Понеже и моето име се завъртя в центрофугата ще ми позволите няколко думи. Аз съм длъжен пред целия парламент да кажа нещо, което правя за първи път в живота си. Това каза от парламентарната трибуна председателстващият Народното събрание.

„Никога в живота си не съм слагал пред името си нищо и никакви звания“, посочи Вежди Рашидов.

„Идвам от едно сиропиталище, от нашия край, г-н Василев, от Село Студен кладенец. Завършил съм Художествената гимназия и Художествената академия с отличен 6. Някои се опитаха да видят как съм станал министър, мислейки че имам двойки. Много добър бях“, сподели той.

„11 години съм преподавал в Художествената академия. Това ви го говоря, защото когато говорим за критерий, да си кажем биографията. Академик съм на две държави. Член кореспондент съм на БАН, където написах открито писмо да не ме обсъждат за академик. Бил съм обсъждан два пъти но отказах“, добави Рашидов.

„Почетен професор съм, не на една чужда държава. Доктор хонорис кауза съм. Всичко това съм премълчавал“, каза Рашидов.

„От доброто име, което човек създаде, няма титла по-голяма. По една случайност станах депутат. От Кърджали“, продължи той.

„За първи път ще кажа пред моите колеги – отказах трети мандат, разболях се, тежка болест имах. Отказах и миналия парламент. Защото винаги съм се водил от максимата да напускам удоволствието преди то да ме е напуснало“, сподели той.

„Искам да благодаря на ПП, че направиха много голяма крачка – това се иска. Поздравявам ви, да сте живи и здрави и дай боже все така да върви този парламент.

Попитаха ме може ли докато парламентът се състави, за малко, в името на това българският парламент да се сглоби, да седне да работи…

Казах да, достатъчно е хората да желаят това да стане.

Това не е шега. Отговорността е страшно голяма. Както днес болшинството или малцинството ни изпрати тук, така ще ни отхвърли от тук. Със живота, със съдбата на хората не може да се шегуваме.

Първо искам да се извиня. Имали сме остри влизания с г-жа Нинова. Не беше кавалерски това, затова ви моля да ми простите, извинявайте, г-жо Нинова.

До днес ме гризе съвестта, че съм допуснал с една дама така да се държа. Съжалявам много“, каза Рашидов и с постъпката си накара депутатите да го аплодират бурно.

„Оттеглям номинацията си. Оттеглям се в името на разума. Много моля, много ниско стойте при хората, за да не ви намразват. Пожелавам ви да ви обичат. Аз съм много обичан човек от хората. Това за мен говори, че аз съм оставил нещо добро у хората. Бил съм на тяхното ниво и никога не съм се опитвал да ги забравя. Това правите и вие. Стойте близо до тях и се грижете за тях. Бащински ви моля. Иначе няма смисъл от този парламент“, призова той и всички народни представители станаха на крака след думите му.

70-годишният скулптор не успя да скрие сълзите си дълго време. „Размекнах се, трябват ми няколко мига“, призна си той след като аплодисментите утихнаха.

Кандидатурите, които бяха издигнати сега са на Йордан Цонев от ДПС, Цвета Рангелова от „Възраждане“, Кристиан Вигенин от БСП, а от ГЕРБ заявиха, че няма да издигнат кандидат.