Само в 7DniSofia.bg

РАЗВРЪЗКА! Кабинетът с важно решение за „Капитан Андреево“, готвят сериозна промяна

гълъб донев

Важно решение за „Капитан Андреево” взе кабинетът. В края на мандата ни предстои да вземем решение, в което части от граничния пунк ще придобият статут на стратегически обект от значение за националната сигурност. Това каза преди редовното заседание на Министерски съвет премиерът Гълъб Донев.

Целта е да върнем сигурността и качеството на контрола на стоките, които влизат в Европейския съюз. Няма да допуснем българската границата, която е външна граница на ЕС да се използва за вътрешнополитическа употреба. Категорични сме, че мястото на България е в Шенгенското пространство, добави Донев.

Премиерът припомни, че на 12 октомври 1869 в Браила е учредено Българското книжовно дружество. Днес БАН отбелязва 153 години от създаването си.

По този повод Донев припомни думите от първия брой на периодическо списание: „Великият урок на историята вече се оценява прилично в нашия просветен век. Този урок ни показва, че без наука народите не могат да направят нито крачка напред в развитието и усъвършенстването си. Не могат да се сдобият с добро и качествено бъдеще“. Да ценим и следваме идеите и хората на знанието. Те вече знаят какво ни предстои в бъдещето. Честит празник на българските учени, завърши изказването си Донев.