Горещи разкрития за грозното престъпление в центъра на София: Сами сме си виновни за всичко!

310973284_5726211987400881_3564822640213040881_n

Появиха се нови подробности за грозното престъпление, станало в центъра на София. Днес стана ясно, че камион е счупил буквите на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ в София. За вандалския акт съобщи в сряда директорът на театъра Калин Сърменов.

„Вече години наред се борим да докажем, че може да се мисли и работи у нас по друг начин, и все някой ще ни напомни, че сме племе, което руши, мрази, не обича и не пази и не зачита ама нищо! После защо ни е гаден животът! Не той, ние сме гадни. Сами сме си виновни за всичко!“, написа той в профила си във Фейсбук.

Театърът се намира на столичната улица „Стефан Караджа“. Основан през 1956 г., той е единственият жанров театър в България. Културната институция е номинирана 32 пъти за най-престижната българска театрална награда „Аскеер” в различни категории, като в 13 от тях печели отличието.

Пред Нова телевизия Сърменов разказа, че инцидентът се е случил вчера по обяд. Жена от екипа на театъра е видяла как камион чупи буквите над входа му. Не е ясно все още дали действието е било умишлено, но по думите на директора на Сатиричния театър подобно нещо се случва вече за трети път.

„За мен това е повод малко да си поговорим като общество каква необходимост имаме от естетика, от това да уважаваме труда на някой. Сатиричният театър е един от най-европейски изглеждащите театри“, каза той. „Плаши ме как като общество се отнасяме към нещата около нас… Защо се руши? То това е голяма тема. Докато не разберем, че светът, който ни заобикаля, е част от нашия ангажимент да го пазим, част от нашия ангажимент утрешната стъпка да бъде пример за поколенията след нас, няма как да се развиваме.“

И след трите случая на чупене на буквите са били подадени сигнали в полицията, без резултат досега, твърди Сърменов. „Сега се надявам, вече с общи усилия на адвокатите и застрахователите, да постигнем някакъв резултат“, добави той.

Директорът на театъра сподели, че покрай опита им от предишните възстановявания на надписа над козирката изчислява щетите сега на приблизително 10 000 лв.