Горещо! Колтуклиева: Скандал за милиони тресе България, замесени са Руди Гела и Даниел Лорер

радостин василев

СКАНДАЛ ЗА МИЛИОНИ! ПРАВИТЕЛСТВЕНА ВРЪЗКА И ПЛЕВЕНСКА ВРЪЗКА – РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ДАНИЕЛ ЛОРЕР, ВЕНЦИСЛАВ ПЕТКОВ, ЗДРАВКО ПЕШАКОВ… ЗАЩО ЧАСТНАТА ФИРМА ВРЪЩА ПАРИТЕ, АКО ВСИЧКО Е НАРЕД?

Договорът за софтуер и лицензи към него между “Национална спортна база” ЕАД и “Софтуер груп БГ” се превърна в най-големия скандал след края на управлението на кабинета “Петков”. Служебният министър Весела Лечева обяви продукта за скъп и ненужен. Бившият спортен министър Радостин Василев обяви,че се гордее с тази сделка. Така ли?! И защо? Кой кой е в тази разправия за милиони?

На 1 август 2022 г. Венцислав Петков, изпълнителен директор на НСБ ЕАД и Калин Радев, изпълнителен директор на “Софтуер Груп БГ” АД,

подписват 2 договора,изготвени от юрк.Гергана Караиванова. :
Договор # 22-515-1/1 за: предоставяне на услуги по внедряване на SAP ERP система; SAP системи за управление на недвижими имоти и активи, интеграционна платформа, система за бизнес анализ и платформа за управление на процеси, базирани в облачна среда – на стойност 1 179 835 лева, без ДДС.

Възложителят трябва да извърши плащанията по договора на две вноски: 630 216 лева, без ДДС, и 549 619 лева, без ДДС, в срок от 5 дни по сметка на Изпълнителя в “УниКредит Булбанк” АД.

Договор #22-515-1/2 за: осигуряване на лицензи на SAP, на стойност 275 665 лева, без ДДС.
Според публикация на Tribune.bg от 13 септември 2022 г., плащане по договора на стойност 1 087 057 лева, е извършено на 4 август 2022 г. , в банков клон, с попълнено на ръка платежно нареждане.

Разплащанията на държавните дружества и организации става през системата СЕБРА, която се наблюдава пряко от Министерството на финансите. На 4 август, вече от 2 дни, е на власт служебният кабинет на президента Радев, т.е. направен е опит за “финтиране” на служебния финансов министър.

На 1.08.2022 г. от НСБ ЕАД са издадени 2 фактури със срок на плащане 6.08.2022 г. на стойност 330 798 лева и на стойност 756 259,20 лева.

Правителствената връзка. Инвестиционният фонд “БрайтКап венчърс”, създаден през 2018 г. от Даниел Лорер, Георги Митов, Елина Халачева и Диана Стефанова, влага в “Софтуер Груп БГ” АД 2 650 000 евро, пише вестник “Капитал”.
Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа от ПП ПП, и Радостин Василев, министър на младежта и спорта от ИТН, бяха колеги в кабинета “Петков”. След отцепването си от “Има такъв народ”, Радостин Василев стана водач на листата на “Продължаваме промяната” в Габрово.

Според служебния министър Весела Лечева, “Национална спортна база” разполага с достатъчно добра компютърна система и няма нужда да се дават толкова много пари за ненужен софтуер; тя ще предостави всички документи по сделката на прокуратурата. Според бившия министър Радостин Василев:”това със софтуерния продукт е едно от най-големите достойнства на ръководството на НСБ. Аз ги поздравявам, това беше част от коалиционното споразумение за управление.” Разбира се, това не е истина – в коалиционното споразумение между ИТН и ПП ПП няма точка за купуване на софтуер. Освен това, на 13 юни спортният министър обяви напускането си на ИТН.

Радостин Василев и Венцислав Петков са приятели от деца, и двамата са отраснали в Плевен – снимали са се в ресторанти, на плажни партита, заедно са на екскурзия в Барселона, на гуляй в гръцкия бар “Мамалука”, при нахлуването в ресторант “101”, по което се води прокурорска проверка. След като Виктория Василева, организационен секретар на ИТН, монтира Радостин Василев начело на листата на ИТН в Плевен, за трите вота през 2021 г., той слага на избираемо място Венцислав Петков, а по-късно го назначава за изпълнителен директор на “Национална спортна база”. Венцислав Петков се отблагодарява на Виктория Василева като назначава съпруга й Иван Бадатлиев за озвучител в националния стадион “Васил Левски”. На 24 август министър Весела Лечева уволнява Венцислав Петков, който е бил чирак по лепене на мокети в плевенски хотели и е завършил Лесотехническия университет, декларирал е наличието на 520 000 лева в декларацията си пред КП КОНПИ.

И още плевенски връзки. На 1 август 2022 г. Здравко Пешаков поема управлението върху дейността на САП (SAP) в България, съобщава световната софтуерна компания.Той започва кариерата си в компанията през 2017 г., преди това е бил адвокат в малка софийска кантора. Здравко Пешаков е едноличен собственик на Енвижън Технолоджис ЕООД и е в борда на ИН КО СЪРВИСИЗ – АД. Бащата на Здравко Пешаков, полк.Ивайло Пешаков е началник на щаба на авиобазата в Долна Митрополия.
На 20 септември изпратих писмо с въпроси към Здравко Пешаков и колегите му от САП-България, свързани с договора с НСБ ЕАД. Отговориха ми от полския офис на компанията, че не коментират “слухове и спекулации”. На 23 септември изпратих писмо с въпроси към централата на САП в Германия, но още нямам отговор. Изпратих мейл с въпроси към УникредтБулбанк за превода от държавното дружество към частната компания с платежно, написано на ръка – очаквам отговор. Помолих в мейл до “Софтуер Груп БГ” да говоря по телефона с Калин Радев, не получих отговор.

Питам се защо договорът не е сключен директно между НСБ ЕАД и САП-България?
Служебният министър Весела Лечева обяви, че собственикът на компанията – контрагент по договора, е заявил, че ще върне парите. Защо? Ако всичко е наред, би трябвало компанията да отстоява правото си да изпълни задълженията си по договора. Каква част от сумата е върната, при какви неустойки за отказ и неизпълнение на задълженията? С колко е ощетена държавата?

От Фейсбук профила на журналистката Соня Колтуклиева