Фандъкова попиля предишното правителство: Преодоляхме заплахите ви! Рекетирахте 1млн. души!

фандъкова

„Имаме уверение, че природен газ за София ще има. „Топлофикация София“ и „Булгаргаз“ вече подписаха договор за доставките за 2023 г. Преодоляхме заплахите на предишното правителство за спиране на газоподаването към София от 1 септември. Това бяха абсурдни заплахи, недопустими за хора, които носят отговорност за всички граждани. Политически рекет с 1 млн. души не може да се прави. Сега е важно, че газ за отоплението на София ще има, остава въпросът на каква цена.“ Това заяви кметът на София Йорданка Фанкъдова пред „24 часа“.

Тя изрази съжаление, че от средата на 2021 г. тя расте и стигна исторически рекорд от 353 лв. за мвтч. „Топлофикация София“ винаги е била буферът, за сметка на който държавата поддържа социално поносима цена на отоплението, а разликата между реалната и регулираната остава за сметка на дружеството. Тя допълни, че това е причината за състоянието на „Топлофикация София”.

„Дружеството купува природен газ на 353 лв. за мвтч, а го продава със заложена цена от 114 лв. Това е 300% разлика, която остава като недовзет приход, задължения към “Булгаргаз” и фактическа загуба. За последните 12 месеца то натрупа 480 млн. лв. загуби от тази разлика. Абсолютен рекорд! Това е повече от задълженията на „Топлофикация София“ към БЕХ и „Булгаргаз“, генерирани за 12 г., и на дълга, с който дружеството беше прехвърлено на общината през 2010 г. Затова водим разговори с енергийния министър за сигурен отоплителен сезон, ликвидност на дружеството и средносрочна модернизация“, каза Фандъкова.

Тя допълни, че най-важното е държавата да вземе спешни мерки за компенсации за отоплението на природен газ. Това е необходимо, за да не се стигне до ново вдигане на цената на парното от Нова година. То вече поскъпна с 40% от 1 юли въпреки предложението ни за по-малко увеличение, като за отопление са ползва само азерският газ. „Ново вдигане не трябва да се допуска. Няма логично обяснение защо предишните управляващи не дадоха компенсации за природен газ, като има за тока и бензина“, каза още тя.

По повод състоянието на градския транспорт, Фандъкова заяви, че въпреки спъките горива той не е спирал.

„230% е увеличението на тока за метрото и електротранспорта, а 300% – при природния газ за автобусите. Затова настоявах за компенсации от държавата. Отделихме 40% от данъчните приходи на общината, за да гарантираме градския транспорт. Благодаря на депутатите, които при актуализацията на държавния бюджет приеха допълнителни средства за общините с градски транспорт. Необяснимо защо нито един депутат от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България” не гласува за средства за софиянци. Такъв тип наказателна политика към кметове на опозицията е абсурден начин на управление. Нямаше как да приема предложението на Министерството на финансите, вместо да отпуснат компенсация, да увеличим цената на билета или да съкратим с 1/3 линиите. Всеки разумен човек знае, че движението с градски транспорт трябва да се насърчава“, подчерта още Фандъкова.