Само в 7DniSofia.bg

Важна новина за софиянци: Газ ще има. Бездействието на предходното правителство струва 480 млн. лв.

росен христов

Ще има парно за софиянци през зимата обясняват енергийният министър Росен Христов и председателят на СОС Георги Георгиев.

„Доставките на газ са обезпечени поне до края на 2023 г. Важно беше да получим гаранция. А нищо по хубаво няма от договор с „Булгаргаз“. Настояваме пред държавата да се въведат компенсаторни механизми, че поскъпването да не бъде за сметка на хората“, каза Георги Георгиев. Той благодари на министъра и каза, че той е човек, с който може да се говори.

„Крайната ни цел е едно дружество, което да може да работи, което да осигури топлинна енергия на оптимална цена“, обяви министър Росен Христов. „Топлофикация София“ от следващия месец щяла да трупа задължения от няколко стотин милиона на месец.

„Бездействието на предходното правителство струва на столичани 480 млн. лв.“, каза Георгиев. Според него най-важното е да се обяви търг, за се компенсира следващия Отоплителен сезон да не започва с тези трудности, каквито има сега, предава ПИК.

Идеята била да не се приватизира „Топлофикация“, поясни министър Христов. „Решението да се търси международен оператор се одобрява и се доразвива. Целта е да се доризвият мощностите. Сигурен съм, че големи международни оператори биха се заинтересували“, поясни той.

„Търсим международни инвеститори, а не някой да се учи на гърба на софиянци“, допълни Георгиев.

Министърът коментира и проблема с „Газпром“.

„Писма до „Газпром“ изпращаме постоянно. За момента нямаме отговор. Изрядна страна сме по съществуващия договор. В момента, когато имаме новина, с радост ще я съобщя. Ние сме неполитическо правителство. На нас са ни поставили задачата да намерим газ. Много е важно този въпрос да не се политизира и да не се използва зда политически дивиденти. Това са с много сериозни неща, а се използва изключително погрешно. Трябва експертно решение, а не политическо“, категоричен е Росен Христов.