Медиците в шах: Готви ли се приватизацията на ,,Пирогов“, емблемата на спешната помощ у нас?!

пирогов

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – емблемата на спешната помощ у нас, може да бъде дадена в частни ръце и на практика да бъде приватизирана. За това алармира бившият здравен министър и ексдепутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов след изненадващо интервю на прокуриста на болницата, дадено за „24 часа“.

В него Пламен Милев, назначен от предишното ръководство на здравното министерство в лицето на проф. Асена Сербезова, твърди, че лечебното заведение може да се спаси от дълговете чрез емитиране на облигации, подобно на взимането на държавен дълг от МФ.

„Допълнително смятам да предложа на следващото заседание на съвета на директорите финансова обосновка за емитиране на облигации. “Пирогов” е еднолично акционерно дружество – 100% собственост на държавата. Като търговско дружество болницата може да прибегне до привличане на капитал чрез емисия облигации.

На някои това може да им се стори като екзотика, но е напълно реално.

Това решение е много по-малко рисково от банков кредит, а “Пирогов” в момента безпроблемно обслужва четири такива. Привличането на капитал чрез емисия облигации ще даде възможност да преструктурираме задълженията и да разгърнем мощна програма за модернизация на оборудването и специализация на млади лекари в чужбина“, казва Милев.

Болницата е със задължения от около 16 милиона лева, за които той твърди, че са натрупани предимно по времето на проф. Асен Балтов – който бе неин директор, а впоследствие също стана депутат от ГЕРБ. След като бе уволнен от „Пирогов“, той заведе дела и ги спечели, след което бе върнат на работа в хирургията.

Днес проф. Ангелов коментира остро намеренията на назначения прокурист за емитирането на облигации:

„Това означава приватизация на “Пирогов”. В чии ръце ще попадне стратегическата болница? Кой иска да я притежава?“, и пита по каква причина.