МС потъна в скръб! Гълъб Донев с много сили думи за трагедията в Бургас!

гълъб донев

Искам да заявя, че засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазят българо – турската граница заедно в координация. Миналата седмица Министерски съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 1,5 млн. лв. за ремонт и възстановяване на срязаните участъци на оградата от южната ни граница.

Това заяви премиерът Гълъб Донев преди редовното заседание на Министерски съвет.

Въпреки подозренията за съучастие на представители на системата на МВР в системата за трафик на хора съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещи, които ще се включат в охраната на границата ни.

При необходимост да се търси сътрудничеството и взаимодействието с европейската агенция за гранична и брегова охрана. Всички служби, чиято основна задача и функция е да гарантират националната сигурност, да активизират дейностите си за превенция на нелегалния трафик, за да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти, каза още премиерът.

Решението им да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, вероятно е било продиктувано от убеждението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени.

Причината за смъртта на полицаите е в нарушените граници. За да се стигне до сблъсъка, са били прекрачени много граници – от браздата на Малко Търново до границите, определени от закона. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си, отбеляза още Донев.

Министерски съвет започна с минута мълчание към загиналите полицаи.