АБСУРД: Глобяват потребители за неизконсумиран газ, който „Булгаргаз“… всъщност няма

газ

Количествено ще имаме достатъчно газ за потребление. Проблемът стои с цената, която трябва да се плати за този газ. Това заяви пред БНР заместник-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелкoв.

Той посочи, че в света цената на газа е станала висока, тъй като има повече търсене – хората искат да купуват повече от производството в глобален мащаб. По отношение на Европа по негови думи проблемът е с конфликта, който се развива с Украйна.

„За момента обществената дискусия е насочена към количествата за България, а това не е акцентът. Акцентът е върху компенсациите и реструктурирането на пазара, за да влязат конкурентни цени на природния газ“, подчерта Темелков.

Относно призива на ЕК консумацията на газ до края на отоплителния сезон да се намали с 15%, той отбеляза, че това ще бъде постигнато за България, а вероятно и за региона, без да се налага да се прави абсолютно нищо.

Според БПГА, ако тези цени на газа се задържат в следващите месеци, това ще намали консумацията като цяло. Това се наблюдавало още преди да навлезем в зимния сезон.

„В автотранспорта например клиенти превключват от един към друг вид гориво. Промишлени предприятия обаче, които изнасят, не могат да бъдат конкурентни на тези цени и за тях излиза по евтино да спират производства, вместо да работят на загуба заради платения скъп газ“, поясни експертът.

По негови думи, ако не се дефинират правилно критичните и проблемните зони, ще стане тъжно Това, което ще се случи.

Темелков изрази очакване високите цени да се задържат поне година-две.

Този период трябва да бъде компенсиран от страна на държавата под различни форми, категоричен е той. Според него проблемът трябва да бъде решен с някакви компенсации, насочени към определени сектори.

Темелков заяви, че когато са правени годишните търгове, „Булгаргаз“ не е резервирал слотове, защото тогава не е имало проблеми. От момента, в който е станало ясно, че ще бъдат необходими допълнителни количества, дружеството трябвало да е по-активно.

„За момента много от потребителите изпадат в много комплицирана ситуация заради това, че „Булгаргаз“ е сключил с тях едногодишни договори при фиксирани количества да потребяват. Те са поели ангажимент да консумират газ, който ще разберат по-късно колко ще им струва. В един момент цените стават непосилни за консумация, но потребителите продължават да имат задължението да го потребяват, а „Булгаргаз“ не стига, че няма тези количества, а всички търсим на „Булгаргаз“ да намери количествата, които потребителите не искат да консумират. И на всичкото това отгоре, потребителите получават уведомление, че ще получат санкция защо не са изконсумирали този газ, който „Булгаргаз“ го няма и го търси. Това е малко смешно“, обясни абсурдната ситуация той.

По негови думи договорите с крайните потребители не са адаптирани по никакъв начин към средата, която се получава сега.