ВИП ПРЕВОЗ: Лъскат влак за топчиновник, бдят да не закъснее

влак

Специални усилия влакът да бъде навреме и да бъде добре почистен се полагат в държавните железници заради това, че висш държавен чиновник трябвало да пътува в него. Това става ясно от разпространено в социалните мрежи съобщение от вътрешноведомствените канали на БДЖ.

Старание
„Уважаеми колеги, по информация на управителя от днес на проведената оперативка стана ясно, че в неделя, 24.07.2022 г., с влак 2611 от гара София ще пътува високопоставен държавен служител. За целта да се проконтролира почистването, своевременното подаване състава на коловоз за заминаване, своевременно подаване на влаковия локомотив, както и всички обстоятелства, касаещи качеството на пътуване!“, гласи съобщението, насочено към съответните отговорни звена на Централна гара София.

Натягане
Съобщението е взето на подбив от коментиращи железничари, като някои от тях с тъга разказват, че подобни практики са неизличими в жп транспорта още от соцвремената. Професионалистите припомнят как подобно специално внимание се е отделяло и на влака и гарите, където преди години тогавашният национален омбудсман Мая Манолова правеше приемни за гражданите. Имало специални указания дори за гаровия персонал да носи униформите си прилежно в конкретния ден. Сред другите „натягания“ запознати припомнят превишения на скоростта на влакове, превозващи държавни величия.

Обичайно
„Това са вътрешноорганизационни процеси, които някой е решил да сподели, но доста целенасочено и тенденциозно. Нормативните документи и правила, по които се подготвя всеки влак за пътуване, не са много по-различни от описаното в документа“, заявиха за „Телеграф“ от БДЖ. Според превозвача това, че е напомнено на персонала и обърнато внимание на персонала, не е нещо необичайно и не символизира по-специално отношение към конкретния влак. От БДЖ отказаха да споделят кой е чиновникът, за пътуването на когото е било необходимо напомнянето.