Само в 7DniSofia.bg

Екс-министър нахлу в БНР и взриви с тези думи: Това е бюджет на БСП! Шанс за България няма!

7 Dni Sofia07.06.2022
60941229

„Неразумно е да се обявява още в началото на годината, че ще има актуализация на бюджета и тя се налага заради въвеждането на реформи. Реформи няма, кризата ги изяде.“ Това заяви пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков. Той коментира темите за актуализацията на бюджета, антикризисните мерки и влизането на България в еврозоната.

По думите му мерките, които сега се вземат, е могло да се вземат и с нормалната процедура по формиране на бюджета в края на миналата година.

„Донякъде това е бюджет на БСП. Мерките, които са вътре в актуализацията, реално се харесват от социалистите и по-скоро това са леви мерки. Това не са нито антикризисни, нито антиинфлационни, част от тях са социални мерки, които е хубаво да ги има, но може би не в този момент“, каза Дянков.

Според Дянков външният дълг на България е нараснал с 1/3 заради забавянето на правителството с Плана за възстановяване и устойчивост.

„Този бюджет трябваше много сериозно да погледне върху темата дали може да се намали инфлацията. От една страна, за да е по-лесно на българските граждани, а от друга – за да имаме какъвто и да е шанс, за да влезем в еврозоната. Това не стана и ние нямаме никакъв шанс да влезем от януари 2024 г. в еврозоната, каквото и да говори правителството“, каза бившият финансов министър.

Симеон Дянков подчерта, че динамиката на инфлацията в България е негативна. Той допълни, че и с лоша динамика страната ни не отговаря на два от трите основни критерии за влизане в еврозоната. Бившият министър допълни, че има вариант да се пазарим с ЕЦБ, ако покажем различна динамика.