Кирил Петков за бежанците: Не можем до безкрай да подкрепяме луксозното им пребиваване

Processed with VSCO with a6 preset
Processed with VSCO with a6 preset

За три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа за бежанците от Украйна, сега влизаме в по-нормални рамки, това заяви премиерът Кирил Петков пред български журналисти в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел.

„Все пак те са бежанци“, добави той по повод промяната в условията за подслон украинците, осигурени от България.

„Българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя такова луксозно пребиваване“, посочи премиерът по повод необходимостта бежанците да бъдат изведени от хотелите по Черноморието заради началото на туристическия сезон.

Влизаме в реалност, по-бизка до тази, която се очаква за бежанците, заяви Петков.

Той отбеляза, че е получил уверения, че новите условия са нормални.

Meждувременно стана ясно, че е започнало извозването на украинските бежанци от хотелите в Слънчев бряг към двата буферни центъра в Сарафово, където вече се издига палатков лагер и този в Елхово. Там са разположени контейнери.

Днес изтича срокът, в който настанените в хотели по морето трябваше да освободят легловата база.

„В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000. Условията са над тези, които се изискват от ЕС, тоест има подслон, вода, храна, тоалетни. Условията в Елхово са контейнери за бежанци и отговорят на изискванията за бежански лагер“, коментира заместник-областният управител Пламен Янев, цитиран от БГНЕС.

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал. Много от чужденците обаче вече са решени да напуснат страната, като се отправят към страни от Западна Европа. Много от украинците у нас са заявили, че ще се отправят към румънската столица.

Към днешна дата държавата не разполага с точни данни за броя на украинските граждани, които се намират на територията на областта.

Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове в Бургас и Елхово за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

А железопътната гара във Варна днес остана празна, въпреки че се очакваше да пристигнат украински граждани, настанени по курортните комплекси. Влакът за София отпътува без тях, тъй като повечето са решили сами да се справят с престоя си в България, съобщи БГНЕС.

В понеделник вицепремиерът Калина Константинова заяви, че украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

През вчерашния ден имаше множество сигнали за хаос при преместването на хората, чуха се много недоволни коментари заради планинските локации и недобрите условия на държавните бази, в които бежанците биват премествани.

„Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, отбелязва Калина Константинова.

По думите ѝ България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. От самото начало бе съобщено, че мярката е временна и цели да осигури време, в което бягащите от войната да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката.

„За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях“, посочва във видео посланието Константинова, цитирана от правителствената пресслужба.