Украинците бойкотират напускането на хотелите: Искат на първа линия до морето, а не в планината

бежанци

Украинските бежанци бойкотираха масово напускането на хотелите по морето и саботираха държавната организация по преместването им в планински курортни бази, показа проверка на кореспондентите на “Труд”. Между 50 000 и 55 000 бежанци в момента са в морските ни хотели, посочва изданието , позовавайки се на член на политическия кабинет на вицепремиера Калина Константинова, която отговаря за украинските мигранти у нас. Над 300 000 са влезли в България от февруари насам, а в момента у нас са към 96 000 бежанци от Украйна. Видно от справката, повече от половината от тях са настанени в морските ни комплекси.

Въпреки широко прокламираната организация по преместването им във вътрешността на страната, в неделя бежанците отказаха да освободят стаите с гледка към брега и поставиха в патова ситуация властите. “Видяхте какъв ресурс е отделила държавата тези дни да преминат по един спокоен, плавен и планиран начин. Над 100 човека от различни ведомства са на терен, обясняват на украинските граждани какво предстои. Над 10 автобуса бяха осигурени за извозването. БДЖ осигури осем допълнителни вагона. Има осигурени дежурства от ведомствата”, каза Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. “Над 80% от анкетираните заявиха, че имат нужда от подслон. Хората, попълнили анкета са над 40 хил. души. Капризните украински бежанци можем да настаним в Елхово. Ако тези ситуации продължават да се повтарят, колкото и да е неприятно, може да се окаже, че бежанският център в Елхово – което е контейнерно селище и побира 1700 души, ще се окаже необходим ресурс”, каза още Тошева.

7000 са украинските граждани, които трябва да бъдат преместени от Бургаско във вътрешността на страната. Техният брой динамично се променя, уточни Тошева. Вместо 300 бежанци, едва 57 са се съгласили да бъдат преместени от хотели в Слънчев бряг в базата на БДЖ в Паничище. За тях бяха осигурени два допълнителни вагона в бързия влак от Бургас за София.

В хотели във Варна има общо 18 000 души, като през юни там могат да останат само 5000. В държавни бази в региона ще останат между 500 и 1000 души – инвалиди, майки с малки деца и хора с хронични болести, за които пътуването е трудно, стана ясно от изявления на областна администрация. Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева каза още, че за денонощие страната ни са напуснали над 5200 украинци. От Варна следващата група бежанци трябва да потегли в понеделник. До 1 юни предстои да бъдат преместени близо 10 000 украинци от Бургас и около 1000 – от Добричкия регион.

С фалстарт тръгна масовото преместване на украинци от морските хотели към държавни бази във вътрешността на страната. Първите между 200 и 250 души трябваше да потеглят в неделя от Златни пясъци към Рибарица и Паничище с бързия влак Варна-София в 10,30 ч.

От ранни зори паркингът на гарата бе отцепен от полиция, към композицията бяха прикачени четири допълнителни вагона за украинците, а на перона за пътниците имаше пункт с минерална вода и закуски. За бежанците на Златни пясъци бяха изпратени автобуси, но те докараха на гарата само 5 души. Сред тях имаше само един младеж. Вячеслав Радованов от Одеса потегли с баба си за Рибарица.

“Тук имаше много магазини и аптеки, там е само една. Не знам какво ни чака, но главното е пътешествието”, каза момчето. То не знаеше защо сънародниците му са отказали да пътуват в последния момент.

Заради това три допълнителни вагона бяха разкачени, а миниатюрната група бежанци потегли с четвъртия към Горна Оряховица, откъдето с микробус трябваше да стигне до Рибарица. “Хората са от хотел “Берлин”. От 2 дни знаеха кога и къде отиват. Едва тази сутрин заявиха, че няма да тръгнат. Очевидно имат алтернатива. Някои ще останат в хотела до финала на програмата на 31 май, след което ще се преместят в квартири в града. Други ще се върнат обратно в Украйна”, съобщи областният управител на Варна Благомир Коцев. Той уточни, че започват нови анкети по хотелите, за да не са хаби ресурс през следващите дни.