Само в 7DniSofia.bg

Зеленски: Готови сме да ви снабдяваме с електроенергия и да съдействаме за диверсификацията на газа

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИ 5

Радостен съм да ви приветствам в Киев – българската делегация начело с премиера Кирил Петков. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Вече 64 ден виждаме колко струват заявленията на руските управници – 64 ден поред Русия атакува нашите цивилни, военни, разрушава всичко, убива всички, унищожава сгради, инфраструктура. Ние устояваме 64 ден подред, а Русия нищо не успя да постигне и съм сигурен, че нищо няма да успее да постигне. Целият свят е солидарен с Украйна, включително и България, много съм благодарен на теб и твоята държава. Обсъдихме всички ключови въпроси днес. Украйна има нужда от подкрепата на надеждните си приятели, добави Зеленски.

Днес говорехме за установяване на взаимодействие за ремонт на украинска техника в завод за български мощности. За нас са важни качеството и сроковете. Също взаимодействие в енергетичната сфера. Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа. Договорихме се за транспортиране на селскостопанска продукция през пристанище Варна. Украйна ще предостави сътрудничество на българските плавателни съдове, които са блокирани в черноморските пристанища, добави Зеленски. Санкциите са необходими само заради това Русия да бъде принудена да търси мир. За членството на Украйна в ЕС благодаря на Петков за твърдата подкрепа. Благодаря за личната инициатива на Петков за събирането на средства в България за Украйна, каза още Зеленски.