Само в 7DniSofia.bg

Вицепрезидентът на руската „Газпромбанк“ отиде да се бие за Украйна

Игор Волобуев

Вицепрезидентът на руската „Газпромбанк“ Игор Волобуев е напуснал Русия и е отишъл да се бие за Украйна.

Роденият в Украйна директор на една от най-големите руски частни банки твърди, че „вече не може да бъде в Русия“ и че иска да „изличи“ руското си минало.

В интервю за независимия руски вестник The Insider Волобуев казва, че вече не могъл да наблюдава какво става в украинския народ. „Не можех повече да съм в Русия. Аз съм украинец по националност, роден съм в Ахтирка, вече не можех да наблюдавам отвън какво прави Русия с моята родина“.

„Дойдох да се сражавам с оръжие в ръцете за своята родина. Важна са за мен Ахтирка (град в Сумска област – бел. ред.) и Украйна. Посещението ми е като покаяние, искам да се измия от руското си минало. Искам да остана в Украйна до победата“, настоява Волобуев.

Волобуев е работил шест години в „Газпромбанк“, дъщерно дружество на руския енергиен гигант, както и в самия Газпром в разстояние на над 16 години.

„Ще остана в Украйна до победата“, казва Волобуев. „Родината ми сега е в опасност и не мога да живея, докато убиват баща ми, който живее в Ахтирка, когато убиват и мои роднини, познати, приятели“.

Бащата на Волобуев прекарва цял месец в студено мазе преди да бъде евакуиран.

„Това (руската инвазия) е международно престъпление от страна на Путин, руските власти и руския народ. Защото тук не Путин убива украинци, не Путин краде тоалетни чинии, не Путин изнасилва жени. Това е руският народ“, изтъкна той.

Волобуев коментира и смъртта на бившия вицепрезидент на „Газпромбанк“ Владислав Аваев и семейството му. Руските медии обявиха, че топ мениджърът е убил жена си и детето си, а след това се е самоубил. Волобуев не вярва в тази версия и смята случилото се за инсценирано самоубийство.